Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Tähistaevas septembris 2011

Taavi Tuvikene | 05.09.2011

September on Eestis vaat et kõige mõnusam kuu tähistaeva vaatlemiseks: ööd on juba parajalt pikad ja pimedad, samas ilmad on veel piisavalt soojad ning selget taevastki jagub keskeltläbi rohkem kui hilissügisel või talvel.

Käesolev september pakub planeedihuvilistele kõiki planeete peale Veenuse ja Saturni. Öid domineerib majesteetlik Jupiter, mis hakkab lähenema oma järjekordsele vastasseisule. Jupiter tõuseb septembri algul poole kümne paiku õhtul, kuu keskel pool üheksa ja kuu lõpus veel tund aega varem, pool kaheksa. Heledus suureneb kuu alguse -2.5 tähesuuruselt -2.8 tähesuuruseni ning ketta läbimõõt 45-lt 48-le kaaresekundile. Ehkki septembriõhtutel paistab Jupiter võrdlemisi madalal idakaares, kulmineerub ta vastu hommikut päris arvestataval kõrgusel – 45 kraadi silmapiirist. Jupiter jõuab vastasseisu 29. oktoobril, olles siis nähtav terve öö.

Hommiku poole ööd on taevas teinegi põnev planeet – Marss. Terve septembri vältel Marsi tõusu kellaaeg oluliselt ei muutu, punane planeet ilmub silmapiiri kohale kella 1 paiku öösel. Marsi heledus suureneb 1.4-lt 1.3-le tähesuurusele ning planeediketta läbimõõt suureneb 4.7 kaaresekundilt 5.1 sekundini kuu lõpus. Ehkki vastasseisuni 2012. aasta märtsis on veel tublisti aega, võib Marssi hakata teleskoobiga jälgima: planeediketta suurenedes hakkab paistma järjest rohkem pinnadetaile. 30. septembrist 2. oktoobrini läbib Marss Sõime ehk Preseepe täheparve (M44) Vähi tähtkujus – see on suurepärane vaatepilt nii binoklis kui teleskoobis ning võimalus huvitavateks fotodeks.

Päikesele lähim planeet Merkuur ilmutab end septembri algul koidutaevas. Suurim läänepoolne eemaldumine Päikesest (18 kraadi) leiab aset 3. septembril. Merkuuri heledus on siis -0.2 tähesuurust, ketta läbimõõt 7.2 kaaresekundit ja faas 0.45. Järgneva kümnekonna päevaga Merkuuri faas ja heledus suurenevad, samas kui ketta läbimõõt kahaneb. Ühtlasi tõuseb Merkuur järjest hiljem ja läheneb taevavõlvil Päikesele. Parim aeg Merkuuri vaatlemiseks on umbkaudu 45 kuni 30 minutit enne päikesetõusu ning otsida tuleb teda pisut vähem kui 10 kraadi kõrguselt silmapiirist ida suunas.

Planeetidest on vaadeldavad veel kaugemad gaasihiiglased Uraan ja Neptuun, kuid oma kauguse tõttu nad suurt silmailu ei paku. Uraan paikneb Kalade tähtkujus kevadpunkti läheduses ja jõuab vastasseisu 26. septembril. Uraani heledus on 5.7 tähesuurust ja ketta läbimõõt 3.4 kaaresekundit. Neptuun on tükk maad madalamal Veevalaja tähtkujus (kääne -12 kraadi), tema heledus on 7.8 tähesuurust ja ketta läbimõõt 2.1 sekundit.

Kuu on põnev vaatlusobjekt sellest hoolimata, et ta esimese veerandi ajal paistab õhtutaevas väga madalal. Täiskuule lähenedes käib Kuu juba kõrgema kaarega ning parimad vaatlustingimused on viimase veerandi ajal, kuid see tähendab ühtlasi hommikust vaatlemist.

Kuu faasid:

  • esimene veerand 4. septembril kell 20.39,
  • täiskuu 12. septembril kell 12.27,
  • viimane veerand 20. septembril kell 16.39,
  • noorkuu ehk kuuloomine 27. septembril kell 14.09.

Lisaks Päikesesüsteemi objektidele pakub septembri tähistaevas lugematul hulgal muudki vaatamisväärset. Palja silmaga võib nautida Linnuteed, mis kõrgub üle terve taeva, ulatudes Perseuse ja Kassiopeia tähtkujudest kuni Luige ja Kotkani. Binokliga tasub vaadata täheparvesid, näiteks Kaksikparve Perseuse ja Kassiopeia vahel ning idast tõusvaid Plejaade ehk Taevasõela. Andromeeda galaktika on suurepärane vaatlusobjekt laia vaateväljaga instrumentide jaoks. Pisut madalamal paistab Kolmnurga galaktika (M33). Suure Vankri viimasest aisatähest viis kraadi kõrgemalt leiab spiraalgalaktika M101, milles 24. augustil avastati supernoova (SN 2011fe). Septembri esimeses pooles võib seda supernoovat vaadelda isegi väiksemate teleskoopidega.

Kerasparvedest saab näha M13 Herkulese tähtkujus ning lõunakaares on nähtavad M2 ja M15. Lüüra tähkuju pakub planetaarudu M57 ja Kaksik-kaksiktähte (Epsilon Lyrae). Kaksiktähtedest võib veel näha kaunist Albireod, suure värvikontrastiga Gamma Andromedaed, ilusat ja ühtlasi ajaloolise tähtsusega 61 Cygnit. Ükskõik, kas Sulle meeldivad eredad ja kontrastsed tähed või nõrgad ja udused galaktikad, septembri tähistaevas pakub midagi igale maitsele. Selget taevast ja vaatlema!

Vaata lisaks:

Märksõnad: