Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Leiti “kümnendi supernoova”

Rain Kipper | 29.08.2011

Teadlased avastasid galaktikast M101 Ia tüüpi supernoova, PTF 11kly. Eriliseks teeb avastuse väga varajane ülesleidmine, arvatakse, et paar tundi pärast plahvatuse toimumist.

Supernoova heleduse kasvamine.

Supernoova heleduse kasvamine. Vasakult paremale on ajaline järjestus vastavalt 22, 23 ja 24 augusti ülesvõtted. Roheline nool näitab supernoova toimumise asukohta. Pilt: Lawrence Berkeley National Laboratory

Ia tüüpi supernoovad on täheplahvatused, mis tekivad kaksiktähe süsteemis, kus üks komponent on valge kääbus ja teine suurem täht, millelt liigub aine kääbusele. Kui gaasi on valgele kääbusele kogunenud piisavalt, siis täht muutub ebastabiilseks ning plahvatab. Ia tüüpi supernoovasid kasutatakse tihti objektide kauguse määramiseks, kuna nende heledus plahvatuse ajal on hästi teada.

Avastus tehti kasutades PTF (Palomas Transient Factory), mis on mõeldud avastama sarnaseid astronoomilisi sündmusi. PTF kasutab 48 tollist automaatset teleskoopi, millest andmed lähevad edasi NERSC-i (National Energy Reserch Scientific Computing Center), kus nende põhjal otsitakse toimunud sündmuseid.

Supernoova on viimase 30 aasta heledaim Ia tüüpi supernoova. Heleduse maksimumi ajal, mis tõenäoliselt on septembri alguses, on võimalik näha seda hea binokliga. Kuna M101 on Suure Vankri tähtkujus, siis on see ka Eestis jälgitav.

Teadlaste jaoks on see supernoova eriti oluline selle kiire avastamise tõttu, mis võimaldab plahvatuse algfaase uurida ning mõnevõrra ka näha ainet, mis asub plahvatava tähe väliskihtides, enne kui need laiali hajuvad. Kuna supernoova on lähedal, siis on seda võimalik jälgida ka pika aja jooksul.

Märksõnad: