Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Aprillitaevas 2011

Helle Jaaniste | 31.03.2011

Kellakeeramine on nüüd tehtud, pärast tööd jagub pikalt valget aega. See tähendab ka seda, et vaatlusaeg on nihkunud hilisele kellaajale. Aprilli alguses saab vaatlusega algust teha kell üheksa, kuu lõpul kell kümme. Alates 25. aprillist aga päris astronoomilist pimedust meie laiuskraadil enam polegi.

Merkuur on aprillis nähtamatu. Planeet viibib kogu kuu Kalade tähtkujus. 9.aprillil on planeet ühenduses Päikesega – Maa, Merkuur ja Päike on ühel joonel.

Veenus on kuu alguses Veevalaja tähtkujus, 17. aprillil jõuab Kaladesse, sealt teeb väikese külaskäigu Vaala tähtkujusse (27.-29. aprill). Planeet tõuseb veidi enne päikesetõusu ja ei ole koidukumas vaadeldav.

Marss on aprillis nähtamatu. Planeet asub Kalade tähtkujus, aga korra käib ära Vaala tähtkujus (11. – 13. aprill).

Jupiter on aprillis nähtamatu. Planeet asub Kalade tähtkujus. 6. aprillil on Jupiter ühenduses Päikesega – Maa, Päike ja Jupiter on ühel joonel.

Saturn asub Neitsi tähtkujus. Planeet on näha kogu öö, 4. aprillil on ta vastasseisus Päikesega. Saturni heledus on 0.4 tähesuurust, ketta läbimõõt 19.2 kaaresekundit. Tema rõngas on laialt avatud, viimati näitas Saturn oma rõngast nii suure nurga all aastal 2008. Vastasseisu ajal on rõnga lühem telg 6.6 kaaresekundit ja pikem telg 44 kaaresekundit.
17. aprilli öösel on Saturni juures täiskuu, siis Saturni vaaatlust ei maksa plaani võtta.

Kokkuvõtteks. Saturn on vaadeldav kogu öö, seepärast tuleks kasutada igat võimalust tema vaatlemiseks. Kõik teised palja silmaga vaadeldavad planeedid on hommikutaevas Päikese lähedal reas, meil kahjuks nähtamatud. Kes juhtub lõunamaale reisima – tõuske kindlasti tunnike enne päikesetõusu. Arvatavasti õnnestub teil ära näha Veenus ja Jupiter, viimase lähedalt ehk binokli abil ka Marss.  Kuu teisel poolel õnnestub seal ilmselt näha ka Merkuuri. Kõik need neli planeeti (lisaks veel Uraan) on Kalade tähtkujus.

Päike liigub veebruaris Kalade tähtkujust Jäära tähtkujusse (19. aprillil kell 8.50), päikesemärkide järgi astub 20. aprillil Jäära märgist Sõnni märki.
Päev pikeneb aprillis peaaegu kaks ja pool tundi, 30. aprillil on see 15 tundi ja 39 minutit. Aprilli alguses kulmineerub Päike 36 kraadi kõrgusel, kuu lõpus 46 kraadi kõrgusel. Kui Päike nii kõrgelt käib, siis ei saa ta öösel enam väga madalale silmapiiri taha kaduda. Nii ongi – 25.aprillil algab astronoomiline valge öö, see tähendab, et Päike liigub horisondist allapoole vähem kui 18 kraadi.

Kuu faasid

  • noorkuu 3. aprillil kell 17.32
  • esimene veerand 11. aprillil kell 15.05
  • täiskuu 18. aprillil kell 5.44
  • viimane veerand 25. aprillil kell 5.47.

2. aprillil on Kuu apogees, 17. aprillil perigees, 29. aprillil apogees.

Tähekaart on 15. aprilli õhtune. Seekord on kaardil ka Kuu, näitamaks, et selle kuupäeva lähipäevadel on vaatlusi teha väga raske – kuuvalgus kustutab ära suure osa tähtedest.

Aprillitaevas-2011

Taevakaart. Tähistaevas 15. aprillil kell 22.00

Aprillikuu tähistaevast soovitame lugeda ka eelmise aasta aprillitaeva juttu. Planeete ei maksa tähele panna (kui vaid mulluse hea planeedikevade meenutuseks), aga tähejutud kehtivad ju kõigil aastatel samamoodi.
Nüüd kevadel proovige kindlasti ära õppida selge joonisega Lõvi. Neitsiga on veidi keerulisem, aga Saturni vaatlemise käigus võiks ta ikka üles leida. Lõunataevas on veel kolm kevadist tähtkuju – Kaaren, Karikas ja Hüdra, kuuvalgustea öödel tasub neid uurida.

Märksõnad: