Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Tähistaevas aprillis 2010

Helle Jaaniste | 30.03.2010

Aprillis jätkub hea aeg õhtuste planeetide vaatlemiseks, sest ekliptika paistab ikka veel horisondi suhtes suure nurga all. Samal põhjusel õnnestub ehk kuuvalguseta õhtul umbes tund aega pärast päikeseloojangut näha sodiaagivalgust. Kuu faase vaadates – see võib olla võimalik aprilli esimestel nädalatel. Ja nagu juba eelmisel kuul kirjutasime – selleks on vaja hästi pimedat kohta. Sodiaagivalguse koonus peaks algama Veenuse juurest ja ulatuma Sõelani.

Merkuur asub 1. aprillil veel Kalade tähtkujus, siis läheb Jäära tähtkujusse. Aprilli esimestel nädalatel on selle aasta parim aeg õhtutaevast Merkuuri otsimiseks. 8. aprillil on planeedi maksimaalne elongatsioon (nurkkaugus) Päikesest, 19.3 kraadi. Merkuur loojub siis peaaegu kaks tundi pärast Päikest ja tema heledus on 0 tähesuurust. Kuu jooksul väheneb Merkuuri heledus tähesuurusest -0.8 tähesuuruseni 4.6, kuigi planeediketta läbimõõt kasvab kuu jooksul 6 kraadisekundilt 12 sekundini. Põhjuseks on Merkuuri faasid – kuu alguses on valgustatud 70% kettast, aprilli lõpus on meie poole pööratud planeedi valgustamata pool. 28.aprillil on planeet ühenduses Päikesega – Päike, Merkuur ja Maa on ühel joonel. Kel on hea teleskoop, saab aprilli keskpaigani Merkuuri faasi muutumist jälgida.

Merkuuri faasid aprillis 2010

Merkuuri faasid aprillis 2010

Planeedi heledus on numbri järgi kuu alguses päris suur, aga ta asub ju ehavalguses, seepärast on tema leidmisega alati probleeme. Sel kuul on see veidi kergem – ta asub väga heleda Veenuse läheduses, see aitab paika panna ka Merkuuri. Planeetide kaugus teineteisest on väikseim 3. ja 4. aprillil – 3 kraadi.

Kuu on Merkuuri juures 15 aprillil, aga ta on vaid ühepäevane sirbike (faas 0.02). Nii on tema leidmine üsna raske.

Merkuur ja Veenus õhtutaevas, umbes poolt tundi pärast päikeseloojangut. Planeediringikeste suurused markeerivad planeetide heledust.

Merkuur ja Veenus õhtutaevas, umbes poolt tundi pärast päikeseloojangut. Planeediringikeste suurused markeerivad planeetide heledust.

Veenus, Ehatäht on vaadeldav kogu kevade. Aprilli alguses loojub kaks tundi pärast päikeseloojangut, kuu lõpus juba kolm tundi hiljem. Planeet on väga hele, -3.9 tähesuurust, seepärast peaks ta leitav olema kohe pärast loojangut. Kuu algul leiame planeedi ehavööst 13 kraadi kõrguselt, kuu lõpus juba 20 kraadi kõrguselt. Planeedi ketas on umbes 10 kaaresekundit, faas 0.9. Kuu alguses on Veenus Jäära tähtkujus, 20. aprillil läheb Sõnni tähtkujusse.

16. aprillil on kuusirbike (2-päevane, faas 0.05) Veenuse juures.

Marss on vaadeldav kogu öö, asub Vähi tähtkujus. Heledus kahaneb aprilli jooksul tähesuurusest 0.2 tähesuuruseni 0.7, kahaneb ka ketta läbimõõt: 9.2 kaaresekundit kuu alguses, 7.3 kaaresekundit kuu lõpus. Ümbritsevatest tähtedest on Marss heledam, punaka värvuse tõttu Kaksikute ja Lõvi vahel hästi leitav.

21.-22. aprilli öösel möödub Marsist poolkuu.

Jupiter asub Veevalaja tähtkujus. Aprilli alguses tõuseb ta koos päikesega, lõpus pool tundi varem. Siis on planeedi heledus -2.0 tähesuurust, aga vaevalt teda madalal koiduvalguses leida õnnestub.

Saturn asub Neitsi tähtkujus. Planeet on näha kogu öö. Saturni heledus on 0.7 tähesuurust, ketta läbimõõt 19 kaaresekundit. Tema rõngas on endiselt kitsuke ja muutub tasapisi veel kitsamaks.

25.-26. aprilli öösel möödub Saturnist väga hele Kuu (faas 0.9).

Päike liigub veebruaris Kalade tähtkujust Jäära tähtkujusse (19. aprillil kell 2.44), päikesemärkide järgi astub 20. aprillil Jäära märgist Sõnni märki.

Päev pikeneb aprillis peaaegu kaks ja pool tundi, 30. aprillil on see 15 tundi ja 39 minutit. Aprilli alguses kulmineerub Päike 36 kraadi kõrgusel, kuu lõpus 46 kraadi kõrgusel. Kui Päike nii kõrgelt käib, siis ei saa ta öösel enam väga madalale silmapiiri taha kaduda. Nii ongi – 25. aprillil algab astronoomiline valge öö, see tähendab, et Päike liigub horisondist allapoole vähem kui 18 kraadi.

Kuu faasid:

  • viimane veerand 6. aprillil kell 12.37
  • noorkuu 14. aprillil kell 15.29
  • esimene veerand 21. aprillil kell 21.20
  • täiskuu 28. aprillil kell 15.18.

Tähtedest aprillis

Kuu alguses võime veel leida üles oma vana tuttava Talvekuusnurga, aprilli lõpus aga läheb suurem osa temast looja koos Päikesega. Kapella jääb, ka Kaksikute Kastor ja Polluks on veel näha koiduni. Aprilli esimestel nädalatel võistleb taeva heledaim täht Siirius Veenusega. Tegelik heleduste vahe (vastavalt -1.46 ja -3.9 tähesuurust)on neil ikka väga suur, aga kuna Siirius asub tumedamas taevaalas ja Veenus on ehavöös, siis tunduvad heledused olevat üsna sarnased.

Taevakaart 15. aprillil 2010 kell 22.00

Taevakaart 15. aprillil 2010 kell 22.00

Meie kaardile on võrreldes eelmisega kriipsujukusid rohkem joonistatud. Aga kuna ööd muutuvad üha valgemaks, siis taevas neid tähtkujusid kerge leida ei ole. Võibolla aprilli esimesel poolel ja siis ka hilisemal kellajal.

Lõvi trapets on teile juba tuttav, sodiaagi tähtkujudest järgneb Neitsi, tema peatäht on Spiika heledus(0.98). Ida pool on üks väga hele täht – Arktuurus (-0.04), Karjuse peatäht. Paljud rahvad (nt ka soomlasted) nimetavad seda tähte Karuvalvajaks, asub ta ju Suure Karu (Suure Vankri) lähedal. Aktuurust ongi hea meelde jätta just Suure Vankri järgi – vankri ais osutab üsna täpselt Arktuurusele.

Karjuse ja Lõvi vahel jäi Bereniike Juuksed, vanadel eestlastel Hernekahlud. Karjusest edasi tuleb pisike kena tähtkuju – Põhjakroon (Kuhjalava). Järgneb Herkules, siis Lüüra (Vanad Reinad).

Lüüra peatähe Veega (Vabamees) heledus on 0 tähesuurust, temast heledamad tulevad siis miinusmärgiga, tuhmimad plussiga. Meie jaoks on Veega väga tähtis täht. Nimelt mõõtis F.G.W. Struve aastal 1836 Veega kauguse Maast. Oli ju Tartu Tähetorni Fraunhoferi refraktor tol ajal maailma parim teleskoop, see võimaldas Struvel esimesena mõõta ühe tähe kaugust.

Põhjakaares on nimetamata Luik (Suur Rist), tema peatäht on Deeneb. Et 25. aprillil algavad astronoomilised valged ööd, siis kriipsujukude taevast ülesleidmine muutub üha raskemaks. Ööd muutuvad jälle pimedaks augustis.

Märksõnad: