Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Cassini: Titani „vaga vesi, sügav põhi”

Robert Matjus | 22.03.2014

Ühel Cassini ülelennul (T85) ülesvõetud fotol on näha pinnapeegeldus Titanilt,  (24.07.14). NASA et al.

Ühel Cassini ülelennul (T85) ülesvõetud fotol on näha pinnapeegeldus Titanilt, (24.07.14). NASA et al.

Kaasajal on teada, et Saturni kaaslase Titani põhjaregioon on kaetud vedela metaaniga – moodustunud on kolossaalne süsteem järvedest ja meredest. Fotograafiliselt tõendab seda arvukas pildimaterjal, mille on salvestanud kosmosesond Cassini-Hygens juba pea 10-aastase tiirlemisega Saturni orbiidil. Imekspandav on asjaolu, kuivõrd stabiilse pinnaga on planeedi kaaslase metaaniväljad.

Mõeldes analoogiale planeet Maaga, peaksid suured veemassiivid omama teatavat pinna aktiivsust. Kui senini pole radaripiltidel olnud ühtegi tõendavat fakti vedelikulainetuse kohta, on praeguseks momendiks detekteeritud võimalik lainete olemasolu.

Aastatel 2012 ning 2013 sooritatud lennud üle Punga Mare, Titani ühe suurima metaanikogu, on registreerinud iseloomuliku valguse, mis – läbinud analüüsi -, näitab esialgsetel hinnangutel ligi 2 cm kõrguseid laineharju. Kasutatud kaamera – The Visible and Infrared Mapping Spectrometer (VIMS) – on mõeldud optilise ja infrapunase laineala jaoks ning koosneb tegelikult kahest kaamerast (üks optilise ja teine infrapunase jaoks). VIMS “näeb” korraga 352 erinevat värvi, lainepikkustevahemikus 300 ja 5100 nm (võrdluseks – inimsilm näeb vahemikus 380-750nm). Andmetöötluse ja analüüsiga on tegelenud planeediteadlane Jason Barnes Idaho Ülikoolist koos kolleegidega mitmest teadusasutusest – JPL, Cornelli Ülikool, MIT.

Avastatud fenomen võib ühtida ka teiste pinnaefektidega, mida on Titanil varasemalt märgatud. Samas ei ole avastus veel lõplikult kindel – sarnased valgusefektid võivad olla põhjustatud ka nn märgaladest, vedelas metaanis olevatest suurema tihedusega piirkondadest.

Allikad:
Teaduslik abstact: “Specular Reflections from Titan’s Punga Mare Seen by Cassini VIMS Indicate Surface Roughness: Waves?” Barnes et al.
“Cassini may have spotted waves in Titan’s seas” Jason Major “Universe Today”

Märksõnad: