Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Veebruarikuu tähistaevas 2014

Kristiina Verro | 03.02.2014

Talvine tähistaevas toob meile nii ilu kui valu. Selgetel öödel valitseb maad krõbe külm, mis laseb taeva poole vaadata vaid viivuks. Vaatlemisväärset on aga palju: Jupiter on Taevakuusnurgas ning vaadeldav peaaegu terve öö; Marss, Saturn ja Veenus valitsevad hommikupoolset ööd.

Veebruarikuu kõige heledam “täht” tähistaevas on Veenus: -4.5 tähesuurust. Iludusjumalanna asub Koidutähena Amburi tähtkujus. Suvekolmnurk näitab muidu natuke Veenusest mööda, 28-ndal Veenuse poole – nii leiab ülesse Veenuse Suvekolmnurga järgi või Suvekolmnurga Veenuse järgi. Planeet tõuseb kuu alguses kümme minutit pärast kella kuute, kaks tundi enne Päikest. Kuu lõpus tõuseb kell 5:20, jällegi kaks tundi enne Päikest.
26. veebruaril asub Veenuse kõrval väga kitsas kuusirp. Kahe objekti vahe on vaid pool kaarekraadi.

Veenus ja Suvekolmnurga tähtkujud (Luik, Lüüra ja Kotkas)  15.veebruaril kell 6:30 hommikul.

Veenus ja Suvekolmnurga tähtkujud (Luik, Lüüra ja Kotkas) 15.veebruaril kell 6:30 hommikul. Pilt: Stellarium

Saturn asub Kaalude tähtkujus, mis tähendab et planeet on vaadeldav hommikupoole ööd. Saturn tõuseb kuu alguses kell pool kolm hommikul, kuu edenedes tõuseb planeet järjest varem: 28-ndal kell üks öösel. Enne päikesetõusu on võimalik ära näha ka Saturni kulminatsioon – kuu alguses natuke enne kella seitset ja kuu lõpus kell viis hommikul. Planeet jääb siiski madalale lõunakaarde, kulminatsiooni kõrgus on 15 kraadi. Planeet on hommikutaevas heledusega 0.5 tähesuurust.

Saturni järgi võib üles leida lõunapoolkera tähtkuju Skorpioni. Eestis on näha vaid pool skorpionist, tema saba jääb horisondi taha. Skorpion on seega väga madalal: heledaim täht (skorpioni süda) Antares ei tõuse veebruaris rohkem kui viis kraadi horisondist. Antares on nime saanud oma sarnasuse järgi Marsile (punaka värvuse tõttu, Antares on punane superhiid). Sellest ka nimi “Anti-Ares” ehk anti-Marss. Skorpion on natuke paremini vaadeldav juba märtsikuus.

Tõeline Marss asub Saturni naabruses Neitsi tähtkujus. Marss liigub opositsiooni suunas: aprillikuus on Marss Maale lähimas punktis. Kuu jooksul saavutab Marss -0.5 tähesuurust ja on heledam kui tähed Neitsi tähtkujus. Punane planeet tõuseb pool tundi enne südaööd kuu alguses ning kella 22 paiku viimastel veebruari öödel. Parim vaatlusaeg on kuu alguses kell viis hommikul ja kuu lõpus kell pool neli kui planeet on kulminatsioonis. Kulminatsiooni kõrgus on 25 kraadi horisondist.

24. veebruari hommikutaevas võite näha Veenust, Kuud (31% faas), Saturni ja Marssi madalale lõunataevasse üles rivistatuna! Samas võite leida ka Skorpioni tähtkuju ja Maokandja. Eestis on näha vaid pool Skorpionist, tema saba jääb horisondi taha; heledaim täht (skorpioni süda) on Antares. Maokandja on ainuke tähtkuju Päikese teel, mis ei kuulu Sodiaagi tähtkujude hulka.

24. veebruari hommikutaevas võite näha Veenust, Kuud (31% faas), Saturni ja Marssi madalale lõunataevasse üles rivistatuna! Samas võite leida ka Skorpioni tähtkuju ja Maokandja. Eestis on näha vaid pool Skorpionist, tema saba jääb horisondi taha; heledaim täht (skorpioni süda) on Antares. Maokandja on ainuke tähtkuju Päikese teel, mis ei kuulu Sodiaagi tähtkujude hulka. Pilt: Stellarium

Veebruarikuu esimesel nädalal on Merkuur veel Ehatäheks, siis aga liigub liiga Päikese külje alla.

Jupiteri leiab Kaksikutest. Pimeduse saabudes on planeet juba kõrgel taevas ning on vaadeldav peaaegu kogu öö. Kuu jooksul vaatlusaeg natuke lüheneb, sest Jupiter loojub enne päikesetõusu (kuu alguses tund, kuu lõpus kaks tundi enne). Heledust on planeedil -2.4 tähesuurust.
9, 10. ja 11. veebruaril on Kuu Taevakuusnurgas, Kuu faas on siis vastavalt 66%, 74% ja 82%!

Jupiter ja Taevakuusnurga tähtkujud 15. veebruaril kell 21.00.

Jupiter ja Taevakuusnurga tähtkujud 15. veebruaril kell 21.00. Pilt: Stellarium

Kuu:
Esimene veerand: neljapäeval, 06.02 kell 21:22 (Jäära tähtkuju)
Täiskuu: laupäeval, 15.02 kell 01:53 (Sekstant)
Viimane veerand: laupäeval, 22.02 kell 19:15 (Kaalud)

15. veebruari tähistaevas kell 21.00.

15. veebruari tähistaevas kell 21.00. Pilt: Helle Jaaniste

Päike:
Päike vahetab poole veebruarikuu pealt tähkuju: kuu alguses on Kaljukitse tähtkujus, alates 17-ndast on Päike aga Veevalajas.

Päev venib järjest pikemaks. Veebruari alguses on meil valget aega (päikese tõusust loojanguni) 8 ja pool tundi, kuu lõpus aga juba 10 ja pool tundi! Kuu lõpus tõuseb Päike juba 25 kraadi kõrgusele horisondist.

Selgeid öid!

Märksõnad: