Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Oktoobrikuu tähistaevas 2013

Kristiina Verro | 05.10.2013

On öö, jahe sügistuul toob küll kananaha ihule, kuid puhub paksud pilvekihid laiali. Mida me näeme? Tähistaevas on natuke planeetide-vaene, kuid meteoorivoolude-rikas! Vaadeldavad on Jupiter ja Marss, üle taevakaare liuglevad delta-aurigiidid, epsilon-geminiidid, lõuna-tauriidid, leo-minoriidid, põhja-tauriidid, drakoniidid ja orioniidid!

Jupiter tõuseb oktoobri alguses tund enne südaööd ning on vaadeldav kogu ülejäänud öö. Kuu viimasel öösel tõuseb planeet 20:12 ja kulmineerub enne päikesetõusu, kell 05:03. Jupiter on heledusega -2.1 tähesuurust. Vaadake idakaarde: Jupiter on jätkuvalt Kaksikute tähtkujus, Kastori ja Pollüksi läheduses. 24. ja 25. oktoobril on Jupiteri juures vananev (70% faasiga) Kuu.

Marss jääb Jupiterist maha. Punane planeet tõuseb kuu alguses kell 2 öösel, kuu lõpus tund aega varem ja heledus on ainult 1.6 tähesuurust. Sõjajumala leiate Lõvi tähtkujust, kus ta läheneb Reegulusele (täht on heledam: 1.3 tähesuurust) ning kuu keskel möödub temast kraadi kauguselt. Võrrelge värve: Reegulus on sinakas-valge täht ja Marss on punakas planeet.

Tähistaevas 15. oktoobril kell 22:00. Jupiter (jääb napilt kaardilt välja) ja Marss pole veel tõusnud, kuid Neptuun ja Uraan on vaadeldavad (binokli/teleskoobiga).

Tähistaevas 15. oktoobril kell 22:00. Jupiter (jääb napilt kaardilt välja) ja Marss pole veel tõusnud, kuid Neptuun ja Uraan on vaadeldavad (binokli/teleskoobiga). Pilt: Helle Jaaniste

Meteoorivoolud:
Tähistaevas võib oktoobrikuus silmata seitsme erineva meteoorivoolu esindajaid! Enamik neist meteoorivooludest on väikese tunniarvuga (ZHR on kuni 5), kuid drakoniidid ja orioniidid on arvukamad. Oktoobrikuiste meteoorivoolude seas on septembrist novembrini kestev lõuna tauriidide meteoorivool, aga ka ainult neli päeva kestev drakoniidide vool. Leidub nii aeglasi meteoore (drakoniidid – 20 km/s), kui ka kiireid (epsilon-geminiidid – 70 km/s). Näeme nii põhja-tauriidide kui lõuna-tauriidide.
Kahjuks rikub kahanev Kuu ära epsilon-geminiidide, leo-minoriidide ja orioniidide maksimumid, samuti ka (kasvav Kuu) põhja-tauriidide novembrikuusse jääva maksimumi.

Drakoniidid külastavad oktoobritaevast vaid viivuks. Nende aeg kestab 6. oktoobrist kuni 10-ni. Maksimum jääb 8. kuupäevale. See perioodiline meteoorivool on olnud tormiline (näiteks 1933. aastal) ning 2011. aasta drakoniidide meteoorivoolu võis nimetada meteoorisajuks. Ennustuste kohaselt jääb sel aastal drakoniidide arvukus tagasihoidlikuks. Kuid kunagi ei tea! Õnneks ei sega maksimumi ajal draakonite vaatlemist/loendamist Kuu. Nagu sai mainitud, on drakoniidid ühed aeglasemad meteoorid (20 km/s). Radiant asub Lohe pea juures, mis asub pärast päikeseloojangut umbes 60 kraadi horisondist. Vihje radiandi leidmiseks: Lohe vaatab naabertähtkuju heledaima tähe Veega poole.

Drakoniidide radiant.

Drakoniidide radiant. Pilt: The International Meteor Organization (imo.net)

Vananev Kuu rikub ära aga teise suurema meteoorivoolu – orioniidide – vaatlemise. Need meteoorid on pärit teada-tuntud Halley komeedist. Orioniidide aeg on 2. oktoobrist 7. novembrini. Maksimum jääb 21. oktoobrile, mil on taevas (veel radiandi naabertähtkujus) 94% faasis Kuu. Radiant asub Orionis (Kuu asub siis Sõnni tähtkujus). Tunniarv seniidis on 20 ja orioniidid lendavad üle taevakaare kiirusega 66 km/s.

Lõuna-tauriidid:
- algas juba septembrikuus, kestab kuni 20. novembrini
- maksimum on 10. oktoobril
- ZHR (tunniarv seniidis): 5
- radiant Sõnni tähtkujus
- kiirus on 27 km/s

Põhja-tauriidid:
- algab 20. oktoobril ja kestab 10. detsembrini
- maksimum on 12. novembril
- ZHR: 5
- radiant on Sõnni tähtkujus
- kiirus 29 km/s

Delta-aurigiidid:
- 10.-18. oktoober
- maksimum on 11. oktoobril
- ZHR: 2
- radiant on Veomehe tähtkujus
- kiirus on 64 km/s

Epsilon-geminiidid:
- 14.-27. oktoober
- maksimum on 18. oktoobril (sel ajal on taevas ka Täiskuu)
- ZHR: 3
- radiant asub Kaksikutes
- kiirus on 70 km/s

Leo-minoriidid:
- 19.-27. oktoober
- maksimum on 24. oktoobril
- ZHR: 2
- radiant asub Väikese Lõvi tähtkujus
- kiirus 62 km/s

Kuu faasid
Esimene veerand: 12. oktoobril kell 02:02 (Kuu asub madalal lõunakaares Amburis, loojub südaöösel)
Täiskuu: 19-ndal kell 02:38, asub Kalade tähtkujus
Viimane veerand: 27. oktoobril kell 02:40 (Kuu asub Vähi tähtkujus)

Päike
Päike tõuseb kuu alguses poole kaheksa paiku ning õhtul loojub poole seitsme-seitsme vahel. Kuu viimasel päeval tõuseb Päike kell 07:26 ja loojub 16:27. Öö pikeneb 11 tunnilt 13 ja poolele (aeg on loetud tsiviilse hämariku lõpust kuni tsiviilse hämariku alguseni).

Aeg on kella keerata ja talveajale üle minna! Tehke seda oktoobri viimasel pühapäeval, 27-ndal (ametlikult kell 4 öösel) ja keerake kell tunni võrra tagasi (kella 3 peale).

Selgeid öid!

1933. aasta drakoniidid. Lucien Rudeaux maal.

1933. aasta drakoniidid. Lucien Rudeaux maal.

Märksõnad: