Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Tähistaevas detsembris 2012

Helle Jaaniste | 30.11.2012

Päike on detsembri esimesel poolel Maokandja tähtkujus, 18. detsembril läheb Amburi tähtkujusse. Päikesemärkide järgi – 21. detsembril läheb Amburi märgist Kaljukitse märki.

21. detsembril kell 13.12 algab talv, Päike on oma näival liikumisel jõudnud kõige lõunapoolsemasse punkti. On talvine päikeseseisaku aeg, vanarahvas ütles – päike on oma pesas. Talvealguse nädalal püsib päeva pikkus muutumatu, on vaid 6 tundi ja 23 minutit (Tartus). Päike tõuseb/loojub üsna lõunakaares ja kulmineerub ainult 8 kraadi kõrgusel. Põjamaade inimestele on talve algus rõõmustav – enam ei muutu päev lühemaks ja Päike ei vaju üha madalamale. Ta on jälle teel meie poole…

Kuu on perigees 13. detsembril, apogees 25. detsembril.
Kuu faasid:

  • viimane veerand 6. detsembril kell 17:31
  • noorkuu 13. detsembril kell 10:42
  • esimene veerand 20. detsembril kell 7.19.
  • täiskuu 28. detsembril kell 12:21

Hommikuplaneedid

5.detsember 2012

5.detsember 2012. Hommikutaevas, kell 7. Päikesetõusuni on aega kaks tundi

Merkuur on vaadeldav hommikul enne päikesetõusu. Otsida tuleb teda madalalt kagutaevast. 5. detsembril eemaldub Merkuur Päikesest lääne poole 21 kraadi, siis tõuseb ta pea kaks tundi enne Päikest. Detsembri esimesel nädalal on tema heledus -0.2 tähesuurust, aga see väheneb pidevalt. Samuti hakkab ta tõusma üha hiljem, nii on Merkuuri detsembri teisel poolel leida üsna raske, kuu lõpus pole ta enam koiduvalguses nähtav.

Veenus tõuseb detsembri alguses kolm tundi enne Päikest, kuu lõpus vähem kui kaks tundi. See tähendab, et Koidutäht valmistub hommikutaevast lahkuma. Aga kuna Veenus on ikkagi kõige heledam planeet (detsembris -3.8 tähesuurust), siis on ta ka kuu lõpus madalal koidutaevas nähtav.
11. detsembril on Veenuse juures imekitsas kuusirp, faas vaid 0.06. Selgel hommikul on siis võimalus oma nägemist ja vaatlusoskut proovile panna – kas õnnestub nii vana kuud näha.

Saturn tõuseb detsembri alguses kolm ja pool tundi enne Päikest. Planeedi nurkkaugus Päikesest suureneb pidevalt, detsembri lõpus tõuseb Saturn juba kell pool neli öösel. Ta liigub Neitsi tähtkujust Kaaludesse. Saturni heledus on +0.7 tähesuurust, ta on hommikusest planeedikolmikust kõige tuhmim. Aga kuna ta on taevas Päikesest kaugemal kui Merkuur ja Veenus, siis peaks ta leitav olema küll.
10. detsembri hommikul on Saturnist 5 kraadi madalamal väga kitsas kuusirp (faas 0.14).

Õhtuplaneedid

Marss liigub detsembris Amburist Kaljukitse tähtkujusse. Planeet loojub paar tundi pärast päikeseloojangut, kuid liigub väga madalal ning on üsna tuhm (+1,3 tähesuurust). Seega on Marssi üsna võimatu leida.

Jupiter jõuab opositsiooni (vastassuunas Päikesega) 3. detsembril. See tähendab, et ta tõuseb päikeseloojangul, on nähtav kogu öö ja kulmineerub südaööl 53 kraadi kõrgusel. Planeet on väga hele (-2.7 tähesuurust), asub Sõnni tähtkujus. Seal seikleb ta juba juunist alates ja järgmisesse tähtkujusse (Kaksikutesse) jõuab ta alles järgmise aasta juulis. Praegu läheb Jupiter hoopis Jäära tähtkuju suunas, uuesti päripidi liikuma hakkab ta alles veebruaris.

jupiter dets 2012

Jupiteri kaaslased detsembris 2012

Kuna Jupiteri vaatlustingimused on tõesti head, siis joonistasime pildi planeedi suurte kaaslaste liikumise kohta. Selle abil saate vaadeldes kergemini kaaslasi nimepidi paika panna. Samuti näete, kas teie vaatlusööle juhtub mõni kaaslaste kattumine või varjutus. (Seletus: kattumine – kaaslane kaob planeedi taha; varjutus – kaaslane läheb läbi planeedi varju). Nende sündmuste kellaajalised tabelid on olemas Tähetorni Kalendris, leitavad muidugi ka internetis.

25. detsembri öösel on Jupiteri juures väga hele kuu (faas 0.94), vaatluste planeerimisel tuleb seda arvestada.

Meteoorid

Geminiidide meteoorivool on aktiivne 4. – 17. detsember, maksimum 13./14. detsembri öösel. Radiant asub Kaksikute tähtkujus, Kastori juures. Geminiidid on suhteliselt aeglased (kiirus 35km/s), heledad, võivad jätta pikki jälgi. Langevate tähtede tunniarvu oodatakse kuni 70 ja kuna Kuud segamas ei ole, siis võiks planeerida meteoorivaatlust küll. Otsige valgusreostusest vaba koht, võtke kaasa mugav iste, soe magamiskott/tekk ja nautige …

Detsembris on aktiivsed ka ursiidid, nende aeg on 17. kuni 26. detsember, maksimum 22. detsembril. Radiant on Väikeses Vankris, meteooride tunniarv on umbes 15.

Tähistaevas

Detsembris on ööd pikad ja pimedad. Ehk jagub ka selgeid öid tähistaevasse vaatamiseks. Muidugi tuleb valida õige riietus, sest selge taevas ja külm ilm käivad käsikäes.

Tähistaevas 15. detsembril kell 21

Tähistaevas 15. detsembril kell 21

Tähekaardil on taevas 15. detsembril kell 21, tähti hakkab nägema mitu tundi varem.
Talvekuusnurk, mille pilti täiendab sel talvel Jupiter, kell üheksa veel tervenisti ei paista – taeva kõige heledam täht Siirius tõuseb kell pool kümme. Samal ajal loojub läänekaares Sügiskolmnurga täht Altair, asterismi ülejäänud tähed Deeneb ja Veega on meil loojumatud.

Kuuvalguseta ööl võiks proovida üles leida Andromeeda Udu. Binokliga ei ole see raske ja kui ta juba kord käes on, siis ehk näete ära ka palja silmaga. Vaadake siis seda udust laigukest, meie naabergalaktikat, mis asub 2.5 miljoni valgusaasta kaugusele ja läheneb meie Galaktikale kiirusega 100-140 kilomeetrit sekundis…

Märksõnad: