Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Oktoobrikuu tähistaevas 2012

Kristiina Verro | 03.10.2012

Oktoobrikuu kostitab tähistaeva vaatlejaid drakoniidide ja orioniidide, Jupiteri ja Veenusega. Kahjuks toob oktoober ka paksu pilvekihi meie ja tähistaeva vahele.

Jupiter alustab oma oktoobriöist teekonda üle taeva lõunakaare kuu alguses kaks tundi (1-sel Tartus kell 20:41) ja kuu lõpus üks tund (31-sel kell 17:40) pärast päikeseloojangut kirdest ning on seega vaadeldav peaaegu terve öö Taevakuusnurga sees Sõnni tähtkujus Aldebarani lähistel. Kulminatsioonis jõuab planeet 50 kraadini horisondist, seda oktoobri alguses kella poole 5 paiku ja lõpus poole 3 ajal. 4-ndal muutub planeedi liikumine retrograadseks (ehk vastupidiseks). Jupiteri näiv heledus on -2.5 tähesuurust.

-4.0 tähesuurusega Veenus jõuab enne päikesetõusu vaid mõni tund nähtav olla. Esimesel oktoobril tõsusis Koidutäht kell 03:01 (4 tundi ja 17 minutit enne Päikest) ning 31. oktoobril tõuseb kell 03:42 (3 tundi ja 44 minutit enne Päikest). Planeet liigub Kuu jooksul Lõvist Neitsi tähtkujusse. Oktoobri esimesel nädalal möödub Veenus väga lähedalt Reegulusest: 3-ndal on nende vahe vaid 0.1 kraadi. Meie silm peaks neid kahte objekti üheks lugema, kuna Veenus on umbes 140 korda heledam kui 1.35 tähesuurusega Reegulus.

Uraan (5.7 tähesuurust) ja Neptuun (7.8 tähesuurust) on nähtavad neile, kel on vajalikud vaatlemisvahendid olemas. Uraan asub Kalade tähtkujus ning on kuu alguses vaadeldav terve öö. Edaspidi jääb vaatlusaeg lühemaks, kuna Uraan loojub enne päikesetõusu (31-sel juba kell neli). Neptuun Veevalaja tähtkujus loojub kuu alguses kell pool 4 ja kuu lõpus pool üks ning on leitav madalalt lõunakaarest.

Merkuur, Marss ja Saturn on nähtamatud.

Oktoobritaeva meteoorivoolud

Orioniidide vool pole küll eriti meteoorirohke, näha võib umbes 20 meteoori tunnis ning seda maksimumi ajal, mis jõuab kätte 21. oktoobril. Radiant asub Orioni tähtkuju ülaosas, Betelgeusest natuke kõrgemal. Orioniidid teeb eriliseks nende päritolu tuntud Halley komeedist. Meteooride kiirus on üsna suur: 66 km/s.

Drakoniidid on seevastu väga aeglased, liikudes umbes 20 km/s. Kuna drakoniidid on üsna ettearvamatud, siis ei ole täpselt teada, kui rikast meteoorivoolu on oodata. Ennustuste kohaselt ei toimu sel aastal midagi võimast, oodata on vaid paar meteoori tunnis. Minevikus on drakoniidid andnud sõnale “meteoorisadu” tõelise tähenduse – on räägitud mitmest tuhandest meteoorist tunnis! Maksimum on 8. oktoobril ja radiant asub Lohe pea juures.

See pole veel kõik! Oktoobris võib näha ka lõuna-tauriide, epsilon-geminiide ja leo-minoriide, mis aga ei anna meile maksimumi ajal rohkem kui paar meteoori tunnis.

Parim aega meteoorivoolude vaatlemiseks on paar tundi enne koitu, kuna see maalapp, millel seisad, on siis “näoga” Maa liikumise suunas. Teisalt on vaja arvestada ka radiandi kõrgust ja Kuu faasi ning asukohta (näiteks orioniidide maksimumi ajal Kuu vaatlemist ei sega).

Tähistaevas 15.oktoobril kell 22.00

Tähistaevas 15.oktoobril kell 22.00. Pilt: Helle Jaaniste

Kuu faasid:
Viimane veerand: 08.10. kell 10:22
Noorkuu: 15.10. kell 15:02
Esimene veerand: 22.10. kell 06:32
Täiskuu: 29.10. kell 21:49

Päeva ja öö võrdsus kahaneb kiirelt öö kasuks! Kui kuu alguses on päeva pikkus päiksetõusust loojanguni 11 ja pool tundi, siis kuu viimane päev on vaid 9 tundi pikk. Lugedes öö pikkuseks tsiviilhämariku lõpust järgmise tsiviilhämariku alguseni, on meil kuu lõpuks 13 ja pool tundi ööd.

PS! Ööl vastu oktoobrikuu viimast pühapäeva (28-ndal) keeratakse kellad tunni võrra tagasi ning sellega minnakse tagasi vööndiajale!

Tähistaevas 15.oktoobri varahommikul kell 6

Tähistaevas 15.oktoobri varahommikul kell 6. Pilt: Helle Jaaniste

Selgeid öid!

Märksõnad: