Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Maikuu tähistaevas 2012

Kristiina Verro | 01.05.2012

Tähistaevas pole lihtsalt planeetide, tähtede ja muude astronoomiliste objektide kogum. Öö peidab endas müüte, kangelasi, jumalaid, loomi, endeid, rahvatarkusi jne. Tähistaeva kaootilisus on alati võlunud inimest kujutusvõimet kasutama, eesmärgiks luua kord seal, kus on korrapäratus. Selliseks loometööks on Eestis parim aeg just maikuu: ööd on piisavalt pikad ja pimedad ning ka soojad – võib tundideks tähti, kuud ja planeete imetlema jääda. Selle kuu jumalused on ilu-ja armastusjumalanna Veenus, sõjajumal Marss ja maaharimise jumal Saturn. Kuu pakub imelist vaatepilti 5-6. mail, kui täiskuu on perigees ja paistab suurmana kui tavaliselt.

Marss paikneb ikka Lõvi käppade vahel, kuid tema teekond üle öise taevalaotuse jääb lühemaks. Mai alguses leiab planeedi kohe peale päikeseloojangut lõunast, umbes 40 kraadi kõrguselt horisondist. Kuu lõpus näeb Marssi umbes neli tundi läänetaevas. Punane planeet kaotab järjest ka heledust, muutudes 0.0-lt 0.5 tähesuuruseni.

Neitsi tähtkujus asuv Saturn on ikka Marsi ja Lõvi sabas. Maikuu lõpuks on Saturni heledus natuke vähenenud, Marsi ja Saturni heledused on siis võrdsed – 0.5 tähesuurust. Vaadeldav on planeet terve öö, kulmineerudes 25 kraadi kõrgusel horisondist keskööl (kuu alguses) või kella kümne paiku (kuu lõpus).

Veenus, tähesuurusega -4.3, valitseb viimast kuud meie tähistaevast; trooniks on tal Sõnni tähtkuju läänekaares, seltsiks Taevakuusnurga kõrgeimad tipud – Veomehe Kapella ja kaksikud Kastor ja Polluks. Kuu lõpuks kahaneb Päiksese ja planeedi loojumiste vahe viielt tunnilt (1. mail) vaid tunniseks. Veenus liigub järjest Päikese poole, et juuni alguses minna üle päikeseketta!

Tähistaevas 15. mail 2012 kell 24

Tähistaevas 15. mail 2012 kell 24. Pilt: Helle Jaaniste

Jupiter, Merkuur, Neptuun ja Uraan on nähtamatud.

Kuu maikuus: Täiskuud võib vaadelda terve 6.mai öö väga madalal (kulminatsioonis 13 kraadi horisondist) lõunakaares. Sel ajal on Kuu perigees ja ketta läbimõõduks on tervelt 33 kaareminutit! Kuu viimane veerand jõuab kätte 13. kuupäeval (tõuseb hommikupoole ööd); kuu loomine algab 21. ning esimene veerand saab täis 28. mail (näha paar tundi peale päikeseloojangut madalal läänetaevas).

Kevadpühal tõuseb Päike Tartus kell 5:18 ning loojub 21:04 – päeva on meil 15 tundi ja 46 minutit ning ööd 8 tundi ja 14 minutit. 31. mail tõuseb Päike juba 4:17 varahommikul ja loojub 22:05 – öö on kahanenud 6 tunni ja 48 minuti pikkuseks.

Maikuu tähistaeva valitsejad

Maikuu tähistaeva valitsejad. Pilt: Tarvo Metspalu

Selgeid öid!

Märksõnad: