Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati musta auku kukkuv täht

Rain Kipper | 02.09.2011

Teadlased leidsid esmakordselt galaktika keskmes olevasse musta auku kukkuva tähe. Selle tulemusena oli näha gammakiirguse helendust ja raadioallika tekkimist.

Musta auku langemise protsess.

Musta auku langemise protsess. 1. Päikese sarnane täht läheneb mustale augule. 2. Musta augu gravitatsiooniväli mõjutab tähte loodelista jõududega, mistõttu täht venitatakse pikaks joaks. 3. Tähe aine kogunemine musta augu ümber, millest moodustub akretsiooniketas. 4. Magnetväljade toimel kiiratakse osa ainest välja, mida on raadioteleskoopidega võimalik vaadelda. Pilt: NASA/Goddard Space Flight Center/Swift

Märtsi lõpul nähti gammasähvatust Swift J1644+57. Tavaline gammasähvatus kestab mõni sekund ning sellele järgneb järelhelendus, mis võib kesta päevi. Swift J1644+57 oli intensiivne, muutliku heledusega ja kauakestev, niisugust nähtus tavalise gammasähvatusega seletada ei saa.

Natuke aega hiljem vaadeldi sama taevapiirkonda ka raadio spektripiirkonnas, kastuades EVLA (Expanded Very Large Array) raadioteleskoope. Selle käigus avastati galaktika kõrval raadiolainete allikas, mis kasvas kiirusega umbes pool valguse kiirust. Varem pole vaadeldud niisuguse allika vahetut teket.

Galaktika, kus sündmus aset leidis, asub punanihkel 0.354. Teadlased arvutasid, et punanihkeni 6 on võimalik taolisi sündmuseid avastada.

Galaktika tsentris olevasse musta auku kukkuv täht annab aimu keskse musta augu kohta ning võimaldab uurida aktiivseid galaktikaid. Aktiivsed galaktikad on galaktikad, mis kiirgavad mõningal määral mittesoojuslikku kiirgust.

Märksõnad: