Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Asteroidid mõjutavad oluliselt teineteise orbiite

Rain Kipper | 02.08.2011

Teadlased uurisid kui suur mõju on väikeplaneetide liikumisel üksteisele ja teistele planeetidele. Tulemuseks saadi, et väga väikesed mõjutused mõjutavad liikumisi pikemas perspektiivis väga palju. Ehk asteroidide orbiitide arvutamise ebatäpsused on suuremad kui mõjutused, millest tuleneb, et praegusest hetkest planeetide asukohti kauguemale kui 400 000 aastat ei ole mõtet arvutada.

Väikeplaneet Ceres.

Väikeplaneet Ceres. Pilt on tehtud kasutades Hubble kosmoseteleskoopi. Pilt: NASA, ESA, J.-Y.Li (University of Maryland) ja G.Bacon (STScI).

Peamine arvutamiste ebatäpsuse põhjus on peidus kaose teoorias. See on teooria, mis väidab, et mõndade süsteemide puhul väga väikesed algsed erievused viivad tohutult suurte erinevusteni kaugemas tulevikus. Päikesesüsteemi kehade liikumine on üks neist süsteemidest. Nendeks väikesteks algseteks erinevusteks on pisikesed asteroidide omavahelised häiritused. Kuna neid asteroide on väga palju, siis sisuliselt ei olegi võimalik taevakehade trajektoore kaugele ette arvutada. Samuti on olulised need ebatäpsused, milledega on asteroidide asukoht teada. Teadlased arvutasid sama mudeli põhjal, kuid kõigest 1.5m erinevate algtingimustega, saades erinevaid tulemusi, mis viitab nende avastuse õigsusele.

Arvesse võeti arvutustes kõik planeedid, väikeplaneet Ceres, Pluuto ning asteroididest Pallas, Vesta, Iris ja Bamberga.

Märkimisväärne tulemus oli see, et Maa orbiidi ekstsentrilisust, mis mõjutab palju siinset kliimat, ei ole samadel põhjustel võimalik täpselt arvutada ei edasi ega tagasi üle 60 miljoni aasta. See avastus raskendab palju palentoklimaatiliste uuringute tegijate tööd.

Märksõnad: ,