Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Hiljuti avastatud asteroid on Maa kaaslane

Teet Kuutma | 15.04.2011

Põhja-Iirimaal asuva Armagh ́i observatooriumi astronoomid määrasid kindlaks, et Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) teleskoobi poolt avastatud 200-400 meetri suurune asteroid 2010 SO16 on Maa orbiiti järginud vähemalt 250 000 aastat. Asteroidi keskmine kaugus Päikesest langeb kokku Maa omaga. Enamus Maa-lähedasi asteroide liiguvad väga ekstsentrilistel orbiitidel, kuid selle uue asteroidi orbiit on peaaegu ringikujuline.

Asterodide orbiitide kindlaks määramiseks on neid vaja jälgida mitme kuu või isegi aasta jooksul. 2010 SO16 orbiidi määramiseks kasutasid teadlased teist meetodit. Leiti kõik võimalikud orbiidid, millel avastatud asteroid võib liikuda. Seejärel simuleeriti orbiitide ajalist arengut Päikese ja planeetide gravitatsiooniväljas 2 miljoni aasta jooksul tulevikus ja minevikus.

Simuleeritud asteroidid leiti liikuvat hobuseraua kujulisel orbiidil. Sellisel orbiidil liikuv asteroid sarnaneb Maa orbiidiga, aga Maalt vaadatuna moodustub hobuseraua kuju. 2010 SO16-l kulub 175 aastat, et liikuda ühest hobuseraua otsast teiseni. Orbiitide sarnasusest vaatamata on 2010 SO16 maafoobne, s.t. asteroid ei satu Maale väga lähedale. Asteroidi minimaalne kaugus Maast on 50 korda suurem Maa-Kuu kaugusest. Praegu ongi asteroid Maale lähimal kaugusel.

Teadlaste üldeesmärgiks on välja uurida, kust asteroid pärit on. Mitu teooriat on välja pakutud. Üks võimalus on, et objekt on migreerunud Marsi ja Jupiteri vahel asuvast asteroidide vööst, kuid selle omapärase orbiidi saavutamine planeetide gravitatsiooni mõjul on ebatõenäone. Teine võimalus on, et asteroid on Kuust eraldunud, kuid ka siis on praeguse orbiidi saavutamine ebatõenäone. Kolmas teooria pakub, et objekt on pärit teoreetilisest asteroidide grupist nimega Maa troojalased. Troojalased on asteroidid, mis asuvad planeediga samal orbiidil tasakaalupunktides 60 kraadi planeedi asukohast ees- ja tagapool. Jupiteri ja Neptuuni orbiidil on sellised objektid avastatud, kuid Maa orbiidil pole suudetud neid veel jälgida, kuna nende asukoht taevas on liiga lähedal Päikesele.

Märksõnad: ,