Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Suurimad galaktikad kasvavad sammhaaval nagu lumehelbed

Stiina Kristal | 06.03.2011

Elliptilised galaktikad võivad küll olla Universumi monstrumid, kuid oma elu alustavad nad samuti kui lumehelbed, kirjutab Stiina Kristal Eesti Füüsika Portaalis.

Juba kaua aega on arvatud, et kõige massiivsemad galaktikad moodustuvad kahe väiksema spiraalgalaktika kokkupõrkel. Alternatiivse teooria kohaselt tekivad nad aga gaasipilve kokkuvajumisel, mille järel tekib tihe tähtedest koosnev tuum, mis aja jooksul kasvades väiksemaid galaktikaid endasse neelab. See protsess on sarnane jääkristallide kasvamisega mikroskoopilise tolmuterakese ümber kui see Maa poole langeb, moodustades nii lumehelbe, kirjutab newscientist.com.

Hiljuti leiti tõendeid, mille kohaselt massiivne elliptiline galaktika nimega NGC 1407 tekkis eelnevalt mainitud viisil. Duncan Forbes ja kolleegid Austraalias asuvas Swinburne Tehnikaülikoolist tegid NGC 1407 täheparvede värvuse järgi kindlaks selle keemilise koostise.  Nad leidsid, et raskete elementide osakaal oli suurim galaktika keskpunktis ning vähenes sellest kaugemal, olles kooskõlas gaasipilve kokkuvajumise teooriaga. See tuleneb sellest, et gravitatsioon pilve keskpunktis on tugevam kui selle äärtes, mistõttu rasked elemendid sinna koonduvad.

See raskete elementide gradient ei ulatunud galaktika välimistesse piirkondadesse. See on vastavuses juba olemasolevate väiksemate tähesüsteemide astmelise assimilatsiooniga, kirjutab Forbes’i töörühm oma artiklis.

Märksõnad: