Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Märtsitaevas 2011

Helle Jaaniste | 01.03.2011

Märts on kevadkuu. Võiks olla palju päikselisi päevi ja selgeid öid. Kell keeratakse suveajale märtsi viimasel pühapäeval, seni on õhtused vaatlusajad mõnusalt varajased.

Merkuur läheb 7. märtsil Veevalaja tähtkujust Kalade tähtkujusse. Kuu alguses loojub planeet praktiliselt koos Päikesega, edaspidi nende loojumiste vahe suureneb ja 8. märtsil on see juba üks tund, 19. märtsil kaks tundi. See tähendab, et on soodne võimalus proovida Merkuur õhtutaevast üles leida, tegelikult ongi see selle aasta parim aeg päikeselähedase planeedi vaatlemiseks. Juhuslikult on sel vaatlusperioodil nõrgavõitu Merkuuri lähedal hele Jupiter, see teeb leidmise lihtsamaks. Kõige lähemal on planeedid teineteisele 15. märtsil, nende vahe on siis vaid 2 kraadi. Kindlasti väärib see paar nägemist – suur Jupiter, planeediketas 33 kaaresekundit ja 0.7-faasiline Merkuur, ketas 6.2 kaaresekundit. Edasi nende vahe suureneb, 22. märtsiks on Merkuur liikunud Jupiterist kümmekond kraadi kõrgemale.

Merkuuri maksimaalne eemaldumine (19 kraadi) Päikesest on 22. märtsil, planeet on siis päikeseloojangul umbes 18 kraadi kõrgusel. Aga nõrk täheke õnnestub üles leida vast pool tundi hiljem, siis on planeet umbes 12 kraadi kõrgusel.

Merkuuri andmeid märtsis:

Kuupäev Elongatsioon Heledus Ketta läbimõõt Faas
01.03 -1.4 5.0’’ 0.99
11.03 13° -1.1 5.6’’ 0.86
21.03 18.5° -0.3 7.1’’ 0.50
31.03 15° +1.9 9.6’’ 0.13

Teleskoobiomanikel on võimalus jälgida Merkuuri faase, ehk neid isegi pildile saada. Kui vaid muidugi ilmad lubavad.

Veenus on 1. märtsil Amburi tähtkujus, 2. märtsil jõuab Kaljukitse tähtkujusse ja läheb sealt 25. märtsil  Veevalaja tähtkujusse. Planeet tõuseb  hommikul kella kuue paiku, tasapisi jõuab sinna ka päikesetõus, nii kaob Veenus koiduvalgusesse.

31. märtsil on Veenusest umbes 5 kraadi kõrgemal kitsas kahanev kuusirp (faas 0.1), võibolla on siis väga puhta koidutaeva ja avara silmapiiriga paigas neid võimalik näha.

Marss ei ole märtsis vaadeldav. 26. märtsil läheb planeet Veevalaja tähtkujust Kalade tähtkujusse.

Jupiter liigub märtsis (9.03) Vaala tähtkujust Kalade tähtkujusse. Kuu alguses loojub Jupiter kaks tundi pärast päikeseloojangut, kuu keskel poolteist tundi ja kuu lõpus vaid pool tundi pärast Päikest – see tähendab, et Jupiteri vaatlusaeg saab otsa. Planeet on endiselt hele (-1.9 tähesuurust), kuid kuu lõpuks kaob ta ehavalgusesse.

7. märtsil on Jupiterist umbes kümme kraadi kõrgemal kolmepäevane kuusirp (faas 0.07), proovige üles leida.

Saturn asub märtsis Neitsi tähtkujus, heledus on 0.4 tähesuurust, ketta läbimõõt 19 kaaresekundit. Rõngaga planeet on jõudmas õhtutaevasse. Kuu alguses tõuseb ta alles kell üheksa, kolm tundi pärast päikeseloojangut. See tähendab, et vaatlusaeg saabub üsna hilja. Kuu lõpus tõuseb ta juba praktiliselt päikeseloojangul, seega saab siis juba kell üheksa (suveaja järgi) teda vaatama hakata. 20. märtsil on Saturni juures täiskuu (siiski faasiga 0.98), nõrgavõitu planeeti siis vaevalt nähagi on.

Kokkuvõtteks. Märtsis on selle aasta parim aeg Merkuuri leidmiseks õhtutaevast, püüame siis selle raskestivaadeldava planeediga tutvust teha. Sügisest saadik meie õhtutaevast kaunistanud särava Jupiteri vaatlused saavad läbi. Enne ehavalgusesse kadumist näeme teda veel Merkuuriga kohtumas. Jupiteri asendab palju nõrgem Saturn, tavavaatlejad peavad selle planeedi leidmiseks pingutama, pole kerge teda tähtedest eristada.

Päike asub märtsi alguses Veevalaja tähtkujus, 12. märtsil kell 19.56 jõuab Kalade tähtkujusse. Päike Kalades – algab kevad. Sel aastal liigub Päike taeva lõunapoolkeralt põhjapoolkerale 21. märtsil kell 01.21. Päikesemärkide järgi astub 21. märtsil Kalade märgist Jäära märki.

Päike käib üha kõrgemalt, 1. märtsil tõuseb ta üle silmapiiri 24 kraadi ja 30. märtsil juba 35.6 kraadi. Talvine päikeseseisak on möödas, suvine kaugel ees – päev pikeneb praegu jõudsalt. Pööripäeval on öö ja päev ühepikkused, märtsis pikeneb päev kokku 3 tunni ja 34 minuti võrra.

Kuu faasid:

  • noorkuu 4. märtsil kell 22.46
  • esimene veerand 13. märtsil kell 01.45
  • täiskuu 19. märtsil kell 20.10, kulmineerub umbes 32 kraadi kõrgusel
  • viimane veerand 26. märtsil kell 14.07

Taevakaart on 15. märtsi õhtuks, kella üheksaks. Talvekuusnurk on veel üsna kõrgel, aga märts on viimane kuu, mil teda veel tähtkujude õppimiseks kasutada saab. Taevas annab märku, et talv hakkab läbi saama. Öö edenedes on hea selgeks õppida Lõvi ja Neitsi tähtkujud. Otsige kindlasti üles ka Bereniike juuksed, teleskoobiomanikud leiavad sealt lõpmata hulga galaktikaid. Seal kusagil asub Neitsi superparv, hääd vaatamist. Muidugi ilma kuuvalguseta öödel.

Tähistaevas 15. märtsil kell 21

Taevakaart. Tähistaevas 15. märtsil kell 21.00.

Märksõnad: