Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Päikesevarjutus 29. märtsil 2006 – Tähetornis ja mujal

Erik Tago | 29.03.2006

29. märtsil vaadeldi ka Tartu Tähetornis kella 13 kuni 15 Zeissi teleskoobiga osalist päikesevarjutust.

Kuigi selget taevast oli selle aja sees vähe, oli pilvede vahelt võimalik kõigil soovijatel varjutus ära näha. Veidi rohkem pilves oli taevas varjutuse maksimumi ajal kui kaetud oli 49 % läbimõõdust.

Lisa-vaatamisväärsuseks oli 3 päikeseplekki, mis aktiivsuse miinimumis olevale Päikesele üle pika aja olid ilmunud. Vaadeldi palju ka läbi käepäraste filtrite ja otse läbi pilvede. AHHAA keskuse digikaameraga tehti Päikesest ka ülesvõtteid. Külastajaid oli üle 50.

Arvestades lauspilvitust paar tundi enne varjutust ja üsna muutlikku ilma, võib varjutuse vaatlust Tähetornis kordaläinuks lugeda. Oleks võinud kehvemini minna (paistab, et Urmas Sisask lõi kusagil shamaanitrummi). Kuuldavasti läks väga hästi täisvarjutuse vaatlejatel Türgis.

Esitame kolm Tähetornis ja kaks mujal tehtud pilti 2006 a. varjutusest (esimene varjutus saarosest 139; saaros on 18 aastane periood päikesevarjutustes).

Ülesvõtted Tartus on tehtud AHHAA-keskuse digikaameraga (pildistas Kerly Ilves).

Päikesevarjutus 2006

Päikesevarjutus 2006. Osaline päikesevarjutus pärast maksimumi läbi Zeissi teleskoobi.

Päikesevarjutus 2006

Päikesevarjutus 2006. Haruldane pilt : kaadrisse on jäänud nii osaliselt varjutatud päike kui ka päikest vaatlev Zeissi teleskoop ise.

Päikesevarjutus 2006

Päikesevarjutus 2006. Tüüpiline pilvitus varjutuse ajal Tartus, vist ka mujal Eestimaal.

Märksõnad: