Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

NASA satelliidid taasavastasid virmalised

Erik Tago | 11.12.2007

NASA tehiskaaslaste laevastik nimega THEMIS, mis koosneb mitmest satelliidist, tegi üllatava teadusavastuse. See puudutab virmaliste energia-allikaid ja Maa magnetvälja ja Päikese seotust: nimelt ulatub Päikeselt Maale sõna otseses mõttes magnetiline “köis”, mis tekitab plahvatusi Maa magnetväljas,tormilist virmaliste vehklemist ja muid geomagnetilise tormi nähtusi. Selgub, et meie esivanematelegi hästi tuntud põhjavalgus, saab oma tohutu enrgia magntvälja punutud köites tulevate laetud osakest kaudu otse Päikeselt. See selgitab ka teadlastele juba ammu peavalu teinud suurt energiahulka, mida purskeline virmaliste vehklemine endas kätkeb. Selle aasta 23.märtsil kaks tundi kestnud virmaliste mängus eraldus ligi 50 mijardit J energiat. See on võrreldav 5.5 magnituudise maavärinaga.

Maa on otsekui magnetilste nabanööridaga seotud oma toitva “emakese Päikesega” , saades nende kaudu hulga enam energiat vaid tavalise päikesetuule kaaudu. NASA uurijatel on veel paljugi selguseta, kuid paistab, et Pöhjala rahvaid juba iidsetest aegadest lummanud virmalised on hakanud oma saladusi avama. Kui suure mõjuga on see loodusnähtus olnud võib järeldada kas või ligi sajakonnast sünonüümist, murdesõnast ja lähedasest mõistest seoses virmalistega eesti keeles. On selge , et virmalised peegeldavad maise elu jaoks väga olulist tegurit- Maa magnetvälja ja sellega seotud nähtusi ka Päikesel. tema magnetvälja ja osakestest koosnevat päikesetuult. Maa magnetväli ja sellest tulenevad loodunähtused seovad meid hoopis vahetumalt Kosmosega kui teised tuntud astronoomilised nähtused olgu siis ohutu Päikesevarjutus või sabatäht, harva juhtuv meteoorisadu või üliharva ohtlikuks osutuv taevakivi langemine.

Maa magnetväli toimib miljardeid aastaid pidevalt maise elu kaitseks,et Ematäht, mis ühe käega annab ja teisega samal ajal võtab, seda liiga kiiresti ei hävitaks. Marsiga on vististi nii juhtunud, tema hulg pisem tuum ja nõrguke magnetväli raugesid juba enne kui elu jõudis seal sündidagi. Arvatavasti?

Märksõnad: