Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Päike on taltunud, aga kahevahel

Erik Tago | 28.03.2008

Päike on jõudnud oma aktiivsuse tõelise miinimumini ja taltunud. Kuid ühtlasi on ta kahevahel. Kui umbes 3 kuud tagasi hakkasid ilmnema esimesed märgid, oli päikeseuurijatel põhjust ennustada peatset 24. tsükli algust. Selle olulisemaks tunnuseks on seniste päikeseplekkidega võrreldes vastupidise magnetilise polaarsusega plekkide ilmumine. Jaanuari alguses 2008 sellised plekid esmakordselt ilmusid.

Kuid vana tsükkel numbriga 23 ei anna veel alla: 28. märtsi pildid satelliidilt SOHO näitavad kolme suurt veel vana polaarsusega plekki. Kahe tsükli üheaegne ilmnmine pole aga midagi erakordset, pigem on se tavaline tsüklite üleminekul ehk Päikese aktiivsuse miinimumis. SOHO on Päikese satelliitobservatorium(täpsemalt Päikese ja heliosfääri observatoorium), mis lennutati orbiidile 12 tagasi, niisiis on see edukalt tegutsnud juba terve aktiivsustsükli jooksul.

25. märtsil näitas üks neist kolmest plekist ka om jõudu, temalt toimus keskmise tugevusega loide (uudsema terminiga koronaalne aine väljapurse, ingl. k. CME). Kui sellin purse kordub ka siis, kui plekk asub päikseketta keskel , st on purske ajal Maa poole pööratud, siis on oodata selle avaldumsit ka Maal: virmalisi, geomagnetilisi torme, sidehäireid. Arvestades vana tsükli visa vastupanu, on uue 24. tsükli aktiivsuse tõusu oodata alles 2012.aastal.

Tsüklid on nummerdatud alates sellest ajast kui hakati loendama pidevalt plekkid arvu.

Märksõnad: