Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Amatöörastronoomid avastasid korduvnoova plahvatuse

Taavi Tuvikene | 01.02.2010

28. jaanuaril avastasid kaks USA-s Floridas elavat amatöörastronoomi üksteisest sõltumatult noova plahvatuse. Skorpioni tähtkujus asuva korduvnoova U Sco plahvatust oli ennustatud ajavahemikuks 2008–2010. Tänu amatööride avastusele õnnestus kiiresti käivitada ülemaailmne vaatluskampaania, milles osalesid ka röntgen- ja gammakiirgust mõõtvad kosmoseteleskoobid.

Noovad on lähiskaksiktähed, kus vesinik kandub sekundaartähelt valgele kääbusele. Kui vesinikku koguneb valgele kääbusele piisavas koguses, käivituvad termotuumareaktsioonid ning toimub noova plahvatus. Korduvnoovad, mida on teada kõigest 10, on sellised noovad, mille plahvatusi on vaadeldud rohkem kui korra. Tüüpiliselt korduvad plahvatused 10-100 aasta tagant. Korduvnoovad pakuvad erakordset huvi selle tõttu, et nad arvatakse olevat Ia tüüpi supernoovade eellasteks: kui valge kääbuse mass kasvab suuremaks kriitilisest piirist, umbes 1.4 Päikese massist, plahvatab täht supernoovana.

Korduvnoova U Sco plahvatust vaadeldi enne käesolevat aastat viimati 1999. aastal. Louisiana State University astronoom Bradley Schaefer, kes on korduvnoovasid põhjalikult uurinud, ennustas, et U Sco plahvatab 2009. aasta kevadel, pluss-miinus üks aasta. Selle ennustuse põhjal innustas Ameerika Muutlike Tähtede Vaatlejate Assotsiatsioon (AAVSO) amatöörastronoome U Sco heledust jälgima. Tavapäraselt on selle tähe heleduseks 18 tähesuurust, kuid maksimumis kasvab heledus 8. tähesuuruseni. Maksimumi järgselt kahaneb U Sco heledus väga kiiresti, langedes päevaga tähesuuruse võrra. Seetõttu on maksimumi jälgimiseks oluline kiiresti reageerida.

28. jaanuari hommikul tehtud avastuse järgselt asusid lisaks amatööridele noovat uurima ka professionaalsed astronoomid. Vaatlusandmeid koguti lisaks maapealsetele teleskoopidele ka kosmoses paiknevate röntgenkiirte teleskoobiga Rossi X-Ray Timing Explorer (RXTE) ning gammakiirgust mõõtva satelliidiga INTErnational Gamma-Ray Astrophysics Laboratory (INTEGRAL). Jätkuvalt ootab AAVSO amatööride vaatlusi, samuti on AAVSO võrgulehel võimalik jälgida andmete laekumist.

Allikad:

Märksõnad: , ,