Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Mitmeti kummaline galaktikate paar

Elmo Tempel | 04.04.2009

ESO VLT-ga (Very Large Telescope) on saadud senini parim pilt huvitavast interakteeruvate galaktikate paarist Arp 261. Lisaks visuaalsele ilule on veidrad objetid olulised ka teadusele. Tavapärasest erinevad tähesüsteemid aitavad mõista Universumi mitmekesisust ning seda kuidas galaktikad ning teised objektid on tekkinud ning arenenud.

Galaktikate paar Arp 261 ESO VLT silme läbi

Galaktikate paar Arp 261 ESO VLT silme läbi

Galaktikate paar Arp 261 asub umbes 70 miljoni valgusaasta kaugusel Kaalude tähtkujus. Pildil on näha kaks lähestikku paikenvat galaktikat, mis aeglaselt üksteisest läbi liiguvad. Selliste galaktikate põrgete korral on tähtede omavaheline kokkupõrge küllaltki ebatõenäoline, kuid seevastu galaktikates paiknev gaas ja tolm põrkuvad suurel kiirusel, mis omakorda kutsub esile aktiivse tähetekke. Äsja tekkinud heledad täheparved, mis peamiselt koosnevad noortest kuumadest tähtedest, on selgesti nähtavad ka juuresoleval pildil.

Lisaks kahele interakteeruvale galaktikale, on pildil näha ka ebatavaline supernoova SN 1995N, mille uurimine oli antud pildi tegemisel peamiseks eesmärgiks. SN 1995 paikneb Arp 261 kõige heledamast punktist natuke paremal, peaaegu pildi keskel. Antud supernoova on ebatavaline, kuna tema heledus langes väga aeglaselt, ning ta on ka üks vähestest supernoovadest, mis oli nähtav gamma kiirguses.

Lisaks galaktikatele ja eelpool nimetatud supernoovale, on pildil näha veel mõned esi- ning tagaplaanil paiknevad objektid. Meile kõige lähemal paiknevad kaks asteroidi, mis on juhuslikult pildile jäänud. Pildil on nad näha puna-rohe-siniste jälgedena üleval vasakus nurgas. Kauguselt järgmine objekt, mida näha võib on näivalt hele täht pildi allservas. Pildil paistab see täht küll väga heledana, kuid palja silmaga nägemiseks peaks ta olema sada korda heledam. Arp 261-st ja supernoovast umbes viiskümmend kuni sada korda kaugemal paikneb üks galaktikate parv, mis on näha pildi paremas servas. Kindlasti on pildil veel mitmeid teisi objekte, mis esmapilgul on jäänud tähelepanuta.

Allikas: A Curious Pair of Galaxies

Märksõnad: ,