Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #113: Geminiid ja Põhjanael

15. detsember 2015

Geminiid ja Põhjanael
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Pilt: Tõnis Eenmäe; tekst: Tõnis Eenmäe

Kahtlemata on pimedas taevas nähtavad uhked meteoorid vaatepilt inimese hingele. Kes meist ei oleks midagi langevat tähte nähes soovinud? Kuigi langevaid tähti võib näha igal öösel, enamasti mõnda üsna nõrgukest tunni jooksul, on mitu perioodi aastas, kus meteoore on tavapärasest enam. Laiemalt teatakse augustikuist “langevate tähtede aega”, vaid veidi vähem massimeedias laia kajastust leidnud novembrikuist, praeguseks ajaks pea olematuks kahenenud, leoniidide meteoorivoolu.

Eestimaal ei teata pea üldse aga kahte teist tugevat voolu – aastavahetuse pidustustest toibumise päevadele jäävaid kvadrantiide ja detsembri keskpaigas aktiivseid geminiide. Ega seal väga midagi imestada ka pole, meil on sel ajal taevas ju enamasti pilves ja selge taeva korral temperatuurid üsna madalad! Samas on sellest päris kahju, sest geminiidid on tegelikult parim teadaolev meteoorivool üldse! Võrreldes augustikuiste kiirelt sähvatavate ja enamasti nõrgemapoolsete perseiididega on geminiidid silmnähtavalt palju aeglasemad. Geminiidide värv on palju kollasem, sekka paistavad mõned rohelisedki. Aga kõige olulisem palja silmaga meteooride vaatamise juures – geminiide on palju ja nad on pigem heledamad, ka on meteoorivool pikemat aega (võrreldes perseiididega) aktiivne. Täitsa palju on ka “vau!”-meteoore. Kes on näinud, see saab aru, millest jutt käib :-)

2015. aasta on geminiidide vaatlemiseks väga soodus – maksimumi päevadel ei ole öötaevas Kuud. Ilmaga on nagu tavaliselt. Seega, hoolikalt pöialt pidades ja ka ajutisi võimalikke selgimisi peale passides võiks mõned meteoorid ikka ära näha. Kahjuks oli 13. detsembri öösel vastu 14. detsembrit Lõuna-Eestis pilves ja sadas lund. Õnneks läks 14. detsembri hilistel õhtutundidel, ehk siis mõni tund peale geminiidide voolu maksimumi kell 20 samal õhtul, Tõraveres taevas (mõnevõrra) üllatuslikult päris selgeks – ilmaennustus jättis selle võimaluse ju küll, kuid tegu on kõigest ennustusega…

Mis seal ikka, fotoaparaat, statiiv ja muud vahendid kaenlasse ning pildistama! Murphy seaduste kohaselt tehnikaga maadeldes läks väga palju aega küll kaotsi, kuid lõpuks õnnestus Põhjanaela suunas teha pooleteise-kahe tunnine pildiseeria. Fotoaparaadi kõrval seistes oli meteoore näha õige mitu kümmet, ja nagu (Murphy!!!) kiuste ei jäänud ükski kaamera vaatevälja. Kuna väljas oli külm, tuli vahepeal tuppa põgeneda, kaamera jäi sel ajal iseseisvalt pilte klõpsima. Peale pildistamist pilte üle vaadates oli aga üllatus suur, kui ühel viis minutit enne kella ühte öösel tehtud kaadril oli täitsa kena meteoor. Hoolikalt vaadates on aimata ka meteoori rohekat värvi.

Pildistamiseks kasutasin kaamerat Canon EOS 30D koos 50mm F/1.8 objektiiviga, mille ava oli kujutise kvaliteedi parandamiseks veidi kokku tõmmatud F/2.2 peale. Säriaeg 30 sekundit ja ISO 1000. Pildistamise automaatikaks kasutasin taimeriga distantspäästikut, objektiivi ümber oli keeratud soojendusriba ja fotokas sai oma toite seinaadapteri kaudu (sest akud külmas väga kaua ei kesta). Näha olev kaader on ca 1/3 täiskaadrit, hele täht kaadri ülaservas on Põhjanael.

Märksõnad: