Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #102: Veenuse üleminek Päikesest 2012

6. juuni 2012

Veenuse üleminek Päikesest 2012
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Pilt: Tõnis Eenmäe; tekst: Tõnis Eenmäe

2004. aastal toimunud Veenuse üleminekut Päikesest ei olnud Eestist peaaegu mitte kusagilt näha, ka Tartus sadas vihma. Selleks korraks pidasin esialgu plaane, et sõita polaarjoone taha – seal on ju terve üleminek algusest lõpuni nähtav. Samas ei olnud ilmaprognoosid Põhja-Soome jaoks just üleliia optimistlikud. Peale mitut päeva ärevusega ilmaennustuse uurimist otsustasin, et tuleb ikka kodumail püsida.

Kuna tahtsin üleminekut võimalikult täielikult pildistada, siis oli vaja vaba silmapiiri. Sobivaks kohaks osutus Tartus Füüsika instituudi Tähe tänava õppehoone katus. 6. juuni hommikul, mõni minut enne nelja, oli päikesetõusu kaares vaid sõrmelaiune triibukene selget taevast. Aga Päike tõusis sealt kenasti ning näitas isegi rohelist välgatust! Siiski oli üsna pea selge, et Tartus palju rohkemat oodata polegi, edelakaarest tuli peale tihe pilvemassiiv. Kagukaares paistis selget taevast aga väga kaugele.

Otsus – varustus autosse ja Võru poole punuma – tuli kiirelt. Sobiva vaatluskoha leidsin Savernas kohaliku Konsumi parklas. Vaheldumisi pildistades, okulaarist Päikest vaadeldes ja Tartust saabunud noortega juttu ajades kulus märkamatult poolteist tundi. Kuid siis hakkas sealgi edelast pilvelaam peale tulema, ähvardades rikkuda kõige “magusama” vaatepildi – äranäritud Päikese serva – nägemise.

Mis siis muud kui varustus jälle autosse ning ida poole minema. Põlvasse jõudes oli seal taevas veel piisavalt selge, seadsin varustuse kibekähku üles. Selgus, et olin kohale jõudnud üsna viimasel hetkel nii pilvede kui Veenuse ülemineku mõttes – planeedi ketas oli juba päris-päris Päikese serva lähedal. Vaid mõne minuti jooksul jõudis kätte kolmas kontakt ning Päikese katsid pilved. Pildile on tabatud hetk kohe peale kolmandat kontakti.

Pildistamisel kasutasin teleskoopi Stellarvue 80ED Nighthawk Next Generation ning digifotoaparaati Canon EOS 30D.

Märksõnad: ,