Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #50: Polaarmütsiga Marss

25. jaanuar 2010

Polaarmütsiga Marss
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Foto: Meelis Tiitson

Sel nädalal jõuab Marss oma järjekordsesse vastasseisu: 27. jaanuaril on ta Maale lähimas asendis ning 29. jaanuaril asub Päikesele täpselt vastassuunas. See tähendab, et kätte on jõudnud parim aeg Marsi vaatlemiseks, pealegi tõuseb Marss taevas väga kõrgele ja on nähtav kogu pimeda aja jooksul.

Juuresolev foto on jäädvustatud 23. jaanuaril 2010 pool tundi enne südaööd. Näha on Marsi punakas pind, heledamad ja tumedamad alad ning põhjapoolust kattev valge polaarmüts. Polaarmütsist vahetult allapoole jääv tume ala kannab nime Mare Acidalium, tume ala ketta alumises servas on Mare Erythraeum, nende vahele jääv heledam viirg on Chryse ning heledam ala vasakus ülemises servas kannab nime Tharsis.

Marsi pöörlemisest tingituna on erinevatel ajamomentidel näha erinevad Marsi piirkonnad. Et Marsi pöörlemisperiood on 24 tundi ja 37 minutit, siis võib pöörlemist märgata juba ühe öö jooksul, täpselt sama piirkond on aga nähtav eelmise ööga võrreldes 37 minutit hiljem.

Seadmed: Synta SW DOB8″ + 3x Barlow + Canon 350D. Säriaeg 1/50 s, ISO 800. Töötlus: IRIS 5.53; 100-st kaadrist valitud 10.

Vaata lisaks:

Märksõnad: ,