Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Vaatlusõhtud AHHAA keskuses (6.–7. mai 2022)

6. mai 2022 kell 22:00–23:59
7. mai 2022 kell 22:00–23:59

Maikuu alguses saab enne põhjamaade valgeid öid nautida viimaseid enam-vähem pimedaid öid. Esimese veerandi Kuu särab kõrgel Kaksikute tähtkujus Kastori ja Polluxi lähedal. Peale selle saab heade taevaolude korral vaadelda või pildistada mõnd heledamat süvataevaobjekti – näiteks Herkulese kerasparve (M13), Lüüra Rõngasudu (M57) või peaaegu otse pea kohal särava Suure Vankri mitmiktähte Alkorit ja Miitsarit ning läheduses asuvat Veekeerise galaktikat (M51).

Maikuu õhtutaevas AHHAA katusel. Pilt tehtud 26. mail 2020.

Maikuu õhtutaevas AHHAA katusel. Pilt tehtud 26. mail 2020.

Vaatlusõhtutega paralleelselt on avatud ka AHHAA planetaarium, kus tutvustatakse tähistaevast ilma Tartu linna paratamatu valgusreostuseta ning ka pilves ilma korral – seega tulla tasub iga ilmaga!

Vaatlusõhtutel on võimalik nutitelefonide ja muude pildistavate aparaatidega läbi teleskoobi pilti teha. Peegelkaamerate omanikud saavad kaamerad otse teleskoobi külge kinnitada ja omal käel tõelist astrofotograafiat proovida, teistel sõltub pildikvaliteet stabiilsest käest.

NB! 6. mai vaatlusõhtu toimub AHHAA täiskasvanute peo osana, sel õhtul saab osaleda vaid koos peo piletiga!
6. mai täiskasvanute peo info: link.
7. mai vaatlusõhtu on tasuta.

Katusele ja planetaariumisse pääseb maja küljeukse kaudu Newtoni kohviku trepikojast. Pääs katusele on 3. korrusel, planetaarium asub 4. korrusel.
Katusel võib olla jahe ja tuuline, riietuge vastavalt.

Märksõnad: ,