Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Tähistaevas novembris 2011

Taavi Tuvikene | 31.10.2011

Novembris on meil ööd pikad, kuid paraku enamasti pilves. Kui taevas selgineb, saab peaaegu terve öö vaadelda Jupiteri ning hommiku poole ööd Marssi. Hea võimalus on piiluda Kuu “serva taha”, sest tänu soodsale libratsioonile on novembris näha rohkem kui pool Kuu pinnast.

Ehkki Jupiteri vastasseis jäi rangelt võttes oktoobrikuusse, on novembri alguses vähe muutunud. Majesteetlik planeet tõuseb veidi enne päikeseloojangut ja loojub vahetult enne päikesetõusu, olles vaadeldav kogu pimeda aja ehk ligikaudu 12 tundi. Arvestades, et Jupiteri pöörlemisperiood on 10 tundi, saab öö jooksul näha kogu Jupiteri pinda. Novembri lõpus Jupiteri vaatlusaeg lüheneb: Jupiter loojub kella 5 ajal hommikul, ligi neli tundi enne päikesetõusu. Kulminatsiooni kellaaeg nihkub poole kaheteistkümnelt poole kümnele õhtul. Heledus kahaneb novembri jooksul vähe, -2.8 tähesuuruselt -2.6 tähesuuruseni ning ketta läbimõõt 49.5-lt 47.5 kaaresekundini. Seega on november väga soodne aeg suurima planeedi vaatlemiseks.

Jupiterist umbes 30 kraadi lääne pool paikneb Uraan, millel heledust 5.8 tähesuurust ja ketta läbimõõt 3.4 sekundit. Uraani leiab taevast binokli abil, kuid ketta nägemiseks on tarvis suuremat suurendust.

Vastasseisu poole liikuv Marss tõuseb kuu algul juba pool tundi enne südaööd ja kuu lõpus veel pool tundi varem. Kulminatsiooni umbes 45 kraadi kõrgusel jõuab Marss hommikul enne päikesetõusu. Marsi ketas suureneb kuuelt kaaresekundilt seitsmele, mis tundub olevat väike muutus, kuid detailide märkamiseks on iga kaaresekund oluline. Heledus kasvab 1.1 tähesuuruselt 0.8-ni novembri lõpus. Ööl vastu 10. novembrit leiab Marsi Lõvi tähtkuju heledaima tähe Reeguluse ligidalt, 1.4 kraadi kauguselt.

Kui oktoobris oli Saturni ühendus Päikesega, siis novembris ilmub rõngaga planeet juba hommikutaevasse. Kuu algul tõuseb Saturn kaks tundi ja kuu lõpus neli tundi enne Päikest. Saturn paikneb 10. novembri paiku nelja kraadi kaugusel Neitsi tähtkuju heledaimast tähest Spiikast. Saturni heledus on terve kuu vältel 0.8 tähesuurust ning ketta läbimõõt pisut alla 16 kaaresekundi.

Novembrikuised meteoorivoolud – tauriidid ja leoniidid – on seekord pettumust valmistavad, sest kummagi maksimumis on Kuu faas küllalt suur, muutes taevafooni heledaks ja nõrgad meteoorid seeläbi märkamatuks.

See-eest tasub vaadelda Kuud ennast, mis tänu libratsioonile paljastab õige pisut oma tagumisest küljest. Kuuketta kagupoolne serv on maksimaalse libratsiooni tõttu kõige paremini nähtav 4. novembril ning kaks nädalat hiljem, 18. novembril on maksimaalne libratsioon vastasservas.

Kuu faasid novembris:

  • esimene veerand kolmapäeval, 2. novembril kell 18:38,
  • täiskuu neljapäeval, 10. novembril kell 22:16,
  • viimane veerand reedel, 18. novembril kell 17:09,
  • noorkuu reedel, 25. novembril kell 08:10.

Novembritaevas saab loomulikult vaadelda ka hulgaliselt süvataeva objekte. Meie Linnutee suur naabergalaktika – Andromeeda galaktika – kulmineerub novembriõhtutel kella üheksa ja kümne vahel, olles suurepärane vaatlusobjekt binokli või laia vaateväljaga teleskoobiga. Kaksiktähtede sõpradel on võimalus võrrelda kaht suure värvikontrastiga kaksiktähte, Albireod ja Gamma Andromedaet (Tähistaeva retk #2). Hajusparvedest on suurepäraselt vaadeldavad nii Plejaadid ehk Taevasõel kui Kaksikparv Kassiopeia ja Perseuse tähtkujude piiril, kui nimetada vaid mõnda. Jääb üle vaid loota selget taevast.

Märksõnad: , , ,