Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Tähistaevas mais 2011

Helle Jaaniste | 05.05.2011

Mais on meie laiuskraadil ööd juba üsna valged. Kuu alguses võib veel taevas rohkem tähti näha, teisel poolel algab aga Koidu ja Hämariku kohtumiste aeg. Aga kõiki tähti see valgusemäng siiski ära ei kaota.

Ega enne kella kümmet (mai lõpus veel tund hiljem) tähti taevas ei näe. Esimesena ilmub kõrgel kagutaevas nähtavale Arktuurus, temast madalamal leiate Spiika ja Saturni. Planeet on tähest veidi heledam ja asub kõrgemal. Lääne pool võib hakata otsima Kapellat, Kaksikute tähti ja Prooküoni. Idakaares on heledad tähed Veega ja Deeneb, öö edenedes tõuseb ka kolmas Suvekolmnurga täht Altair. Tähtkuju jooniseid nii valge taevaga paika panna ei õnnestu, me ei hakka isegi tähekaarti joonistama. Kel huvi, saab abi ehk eelmise aasta mai kaardist. Planeedid tuleb muidugi märkamata jätta.

Merkuur on mais nähtamatu. Planeet liigub Kalade tähtkujust Vaala, sealt Jäära ja kuu lõpuks jõuab Sõnni tähtkujusse.

Veenus on kuu alguses Kalade tähtkujus, 17. mail jõuab Jäära. Planeet tõuseb veidi enne päikesetõusu ja pole heledas taevas vaadeldav.

Marss on mais nähtamatu, tõuseb mõned minutid enne Päikest. Planeet asub Kalade tähtkujus, 10. mail läheb Jäära tähtkujusse.

Jupiter on mais nähtamatu, tõuseb veidi enne Päikest. Planeet asub Kalade tähtkujus.

Saturn asub Neitsi tähtkujus. Planeet on näha kogu öö. Saturni heledus on 0.6 tähesuurust, ketta läbimõõt 18.9 kaaresekundit. Tema rõngas on laialt avatud.

14. mai öösel on Saturni juures hele Kuu (faas 0.9), siis on raske Saturni vaadelda.

Kokkuvõtteks. Meile pakub vaatlusrõõmu ainult Saturn, rõngaga planeet. Samal ajal on lõunapoolkeral lausa planeetide tantsupidu – kõik ülejäänud palja silmaga nähtavad planeedid on seal hommikutaevas koos. Kuu esimesel ja viimastel päevadel on nende hulgas ka kitsas kuusirp.

Päike liigub mais Jäära tähtkujustSõnni tähtkujusse (14. mail kell 20.16), päikesemärkide järgi astub 21. mail Sõnni märgist Kaksikute märki.
Päev pikeneb mais peaaegu kaks tundi, 1. mail on see 15 tundi ja 53 minutit. Mai alguses kulmineerub Päike 45,5 kraadi kõrgusel, kuu lõpus 52,5 kraadi kõrgusel. 16. mail algab nautiline valge öö, see tähendab, et Päike liigub horisondist allapoole vähem kui 12 kraadi. Sõna nautiline tähendab merenduslik, laevasõidusse puutuv; nautilise hämaruse ajal saavat veel laeva maamärkide järgi juhtida. Vaevalt tänapäeval laevu ilma elektroonikata juhitakse, aga väiksemaid kaluripaate ehk siiski.

Kuu faasid:

  • noorkuu 3. mail kell 9.51
  • esimene veerand 10. mail kell 23.33
  • täiskuu 17. mail l kell 14.09
  • viimane veerand 24. mail kell 21.52.

Kuu on 15. mail perigees, 27. mail apogees.

Märksõnad: