Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Parim võimalus Merkuuri vaatlemiseks 2011. aastal

Taavi Tuvikene | 04.03.2011

Märtsis avaneb käesoleva aasta parim võimalus väikseima ja Päikesele lähima planeedi Merkuuri vaatlemiseks. Merkuuri suurim idapoolne eemaldumine Päikesest on 23. märtsil, mõned päevad enne ja pärast seda kuupäeva on planeet ehataevas kõige kõrgemas asendis.

Ehkki Merkuur ilmub ehataevasse märtsi esimese nädala lõpuks, on ta alguses väga madalal silmapiiri kohal. Huvitavad õhtud on 14. ja 15. märtsil, kui iga päevaga järjest madalamale ehakumasse vajuv Jupiter on Merkuurist vaid kahe kaarekraadi kaugusel. Tähesuuruse jagu ehk üle kahe korra heledamast Jupiterist on siis palju abi Merkuuri leidmisel. Kahe planeedi paiknemist üksteise suhtes saab vaadata juuresolevalt jooniselt.

Merkuur ja Jupiter märtsis 2011

Merkuur ja Jupiter märtsis 2011. Joonisel on kujutatud planeetide asendid taevas 40 minutit pärast päikeseloojangut, kui Päike on 6 kraadi silmapiirist madalamal. Üksteisele lähimas asendis on Jupiter ja Merkuur 15. märtsi õhtul (tähistatud rõngastega). Merkuuri suurim eemaldumine Päikesest on 23. märtsil (tähistatud ruuduga).

Tasub tähele panna, et ka suurima eemaldumise ajal Päikesest on Merkuur siiski madalal ehakumas. Kõige parem on Merkuuri vaadelda siis, kui Päike on umbes 6 kraadi silmapiirist madalamal ehk märtsis umbes 40 minutit pärast päikeseloojangut. Siis on taevas jõudnud juba mõnevõrra hämarduda, samas on Merkuur veel piisavalt kõrgel. Päikese loojanguajad saab järele vaadata Päikese ja planeetide efemeriididest, samast saab teada ka planeetide heledused, faasid ja suurused kaaresekundites.

Kel õnnestub Merkuuri paari nädala jooksul teleskoobiga vaadelda, võib näha, kuidas Merkuuri ketas paistab järjest suuremana: 12. märtsil 5.6 kaaresekundit, 23. märtsil 7.6 ja 31. märtsil 9.6 kaaresekundit. Samadel kuupäevadel on Merkuuri faas 83, 42 ja 13 protsenti ehk planeet paistab järjest kitsama sirbina. Samuti väheneb Merkuuri näiv heledus, olles vastavalt -1.1, 0.0 ja 1.9 tähesuurust. Heleduse kiire kahanemine võib märtsi lõpus saada takistuseks Merkuuri taevafooni taustalt ülesleidmisel.

Selget taevast ja teravat silma Merkuuri vaatlemiseks! Oma vaatluskogemustest võib julgesti kirjutada tähistaeva foorumis ning fotosid jagada astrofotograafia foorumis.

Vaata lisaks: Märtsitaevas 2011

Märksõnad: , ,

Lisa oma kommentaar foorumis (1 kommentaar)