Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kuum täht Putuka udukogu südames

Taavi Tuvikene | 03.12.2009

Manchesteri ülikooli astronoomidel õnnestus esimest korda vaadelda Putuka udukogu südames olevat kuuma tähte, mille temperatuur on ligikaudu 200 000 kraadi. Vaatlused tehti käesoleva aasta septembris värskelt parandatud Hubble’i kosmoseteleskoobiga.

Putuka udukogu ehk NGC 6302 on Skorpioni tähtkujus umbes 3500 valgusaasta kaugusel asuv planetaarudu. Planetaarudud tekivad, kui elu lõppfaasis olev punane hiidtäht paiskab oma välised kihid eemale. Keskel paljastub väga kuum tähesüdamik, mis kiirgab ultraviolettkiirgust ja ergastab seeläbi eemalepaisatud ainet. Ümbris hakkab ultraviolettkiirguse toimel helenduma ja paistab meile ilusa värvilise planetaaruduna.

Planetaarudu tekitanud täht kaotab arvatavasti umbes 80 protsenti oma massist ning hakkab seejärel jahtuma, muutudes valgeks kääbuseks. Teadaolevalt lõpetab ka Päike oma elu umbes 5 miljardi aasta pärast valge kääbusena, olles enne seda väliskihid eemale paisanud. Galaktikasse paisatud aine rikastab keskkonda raskemate elementidega ja sellest saavad hiljem tekkida planeedid uute tähtede ümber.

Putuka udukogu keskel olevat tähte ei õnnestunud seni vaadelda paksu tolmukihi tõttu, mis teda varjab. Kuid Hubble’i kosmoseteleskoobile lisatud uus laia vaateväljaga kaamera (Wide Field Camera 3) püüdis nõrga tähevalguse siiski pildile. Astronoomid hindasid vaatluse põhjal tähe temperatuuriks ligikaudu 200 000 kraadi, mille järgi on tegemist Linnutee ühe kõige kuumema tähega. Arvatakse, et praegusel hetkel on see täht saavutanud oma maksimaalse temperatuuri ning et järgmiste aastate jooksul on võimalik vaadelda tähe heleduse langemist.

Putuka udukogu ja selle keskel asuv kuum täht. Pilt: Anthony Holloway & Tim O'Brien, JBCA.

Putuka udukogu ja selle keskel asuv kuum täht. Pilt: Anthony Holloway & Tim O'Brien, JBCA.

Allikad:

Märksõnad: , , , ,