Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #77: Lennul üle Kuu

7. märts 2011

Lennul üle Kuu
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Pilt: Andres Tarto; tekst: Taavi Tuvikene

Kuu pakub pildistamiseks palju võimalusi. Huvitavad võimalused tekivad siis, kui Kuu on mõne teise taevakehaga lähestikku, kui Kuu liigub mõne objekti ette või kui miski liigub Kuu eest läbi. Seekordsele astronoomiapildile on õnnestunud püüda Kuu eest läbilendav lennuk. Et sellise tabamuse jaoks on tarvis nii ettevalmistust kui õnne, räägib foto saamislugu.

Foto autor Andres Tarto kirjutab: “Pilt on üles võetud Lääne-Virumaal (tegemist on Pulkovolt, Peterburi lähistelt startinud lennukiga) ja eeltöö on iseensest üsna pikk – juba mitu suve olin vaadanud, et soodsa ilma, Kuu seisu ja selle idast tuleva liikuse vahel võib tekkida moment, et lennuk kattub. Püüdsin sama motiivi pildistada ka päev varem (siis nõksa noorema Kuuga), aga kõik läksid täpselt mööda. Samal päeval nägin veel üht kattumist (enne minu tehtud pilti) aga siis ei jõudnud ma kaamerani. Kaamera ise oli aidanurgas rippumas ja ootel ja kuigi tegin maal tööd, siis hoidsin pärastlõunal lennukitel kogu aeg silma peal. Mitu napikat oli ja siis õnneks, taevale tänu, kõik klappis.”

Käesoleva astronoomiapildiga tähistame ühtlasi astrofoto konkursi “Kuu lähivaates ja maastikul” algust. Kaasalöömiseks on aega piisavalt: on aega, et planeerida, õnnelikku hetke oodata, pildistada ja viimistleda. Selget taevast ja head pildiõnne!

Pildistatud 30. mail 2009 kell 17.39. Kasutatud Canoni 70-200 mm objektiivi 200 mm juures ja veidi kadreeritud.

Märksõnad: