Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Oktoobritaevas 2016

Alar Puss | 12.10.2016

Kuigi oktoober hakkab juba keskpaika jõudma, võiks teatud ülevaate siiski anda, mis selles kuus taevasfääril näha on. Vaadakem seekord peamiselt “planeetide seisu”.

Merkuuri vaatlusvõimalused olid kuu algul hommikutaevas, 8-nda paiku kadus Merkuur koiduvalgusse. Kuu esimesel nädalal aga oli Merkuur päris ilusasti leitav, ehkki asus madalas koiduvöös. Merkuuri leidmisel aitas hästi kaasa küllalt suur heledus (-0.9 tähesuurust).

Merkuuri asemele asub madalasse hommikutaevasse parajasti kuu teise dekaadi algul Jupiter, planeet paikneb Neitsi tähtkujus. Jupiteri vaatlustingimused paranevad kuu edenedes. Kuu on Jupiteri lähedal 28-nda hommikul.

Õhtutaevas on näha 3 planeeti: Veenus, Saturn ja Marss. Kõige viletsamalt on kuu keskpaigani vaadeldav Veenus (asub Kaalude tähtkujus),
loojudes umbes 40 minutit pärast Päikest. Kuu lõpus loojub Veenus 1 tund pärast Päikest, olles liikunud läbi Skorpioni Maokandja tähtkujju.

Kuid ka Saturn, asudes Maokandja tähtkujus, paistab üha halvemini ja 2. dekaadi lõpus kaob planeet ehavalgusse.

Marss paistab väga madalas lõuna-edelataevas Amburi tähtkujus, kuu lõpuks
nähtavus veidi paraneb.

Veel 1 hele objekt ilmus 1. kümnendi lõpus hommikutaevasse, see on põhjataeva heledaim täht Arktuurus, mis tegelikult on vaadeldav ka õhtuti läänetaevas. Kuigi Arktuurus ja Karjase tähtkuju lõunapoolne osa on tõusev ja loojuv, siis aasta jooksul pole ühtegi ööd, mil Arktuurus nägemata jääb. Nii õhtul kui hommikul paistab Arktuurus pisut kauem kui detsembri keskpaigani, kadudes siis õhtuti ehavalgusse.

15-ndal oktoobril jõuab vastasseisu Päikesega ka Uraan, asudes Kalade tähtkujus. See planeet paistab 6. tähesuuruse tähena, olles seega palja
silmaga leitavuse piirimail. Kindlamini on Uraan leitav muidugi binokli või
teleskoobiga ja siinkohal olgu esitatud ka koordinaadid:

otsetõus: 16 h 46.0 min
kääne: -20 kr 57.1 m

Järgmisel ööl (vastu 16-ndat) on täiskuu Uraanist 3 kraadi lõuna pool; siis
(ja ka eelmisel ööl) pole Uraan kindlasti palja silmaga leitav,
kuid Kuu suhtelise läheduse abil saab paneeti leida teleskoobis ilma
koordinaate teadmata.

Oktoobris jääb veel vaadata peamiselt hommikupoole ööd esinevat orioniidide meteoorivoolu, mille maksimum peaks saabuma ööl vastu 22. oktoobrit. Üksikuid orioniide võib näha kogu oktoobri ja veel novembri alguseski. Tegu pole küll eriti aktiivse vooluga, kuid see-eest võime orioniidide puhul näha Halley komedi tükke, sest orioniidide metoorivoolu seostatakse just ammu tuntud Halley komeediga.
See 76- aastase perioodiga komeet ise oli viimati vaadeldav 1986. aasta alguses, Eestis olid vaatlustingimused viletsad.

Kuu faasid

  • Kuuloomine 1. oktoobril kell 2.11;
  • esimene veerand 8. oktoobril kell 6.33;
  • täiskuu 16. oktoobril kell 6,23;
  • viimane veerand 22. oktoobril kell 21.14;
  • kuuloomine 30. oktoobril kell 19.38.

Märksõnad: ,