Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

New Horizons teel Pluutole

Kadri Tinn | 07.01.2015

Kääbusplaneedi Pluuto juurde suunduv NASA kosmosesond New Horizons  lülitus 6. detsembril edukalt sisse pärast viimast uinakut enne missiooni olulisimat möödalendu Pluutost.  Kosmoseaparaadilt jõudis esimene teade Maale pärast tööle lülitumist Eesti aja järgi 7. detsembril  umbes kell 4.30 ning 4.52 kinnitasid missioonijuhid, et aparaat on täiesti töövalmis ning kõik süsteemid on korras.

New Horizons’i lähima möödalennuni Pluutost on aega veel kuus kuud, kuid juba jaanuaris alustab sond missiooni teadusliku osaga, olles seni üle kaheksa aasta veetnud teel Pluutole ning suure osa sellest ajast olid pea kõik kosmoseaparaadi süsteemid välja lülitatud, et vähendada aparatuuri kulumist ning samuti säästa ka Maa-pealseid tööjõukulusid.

Jaanuaris on missiooni tööplaanis ühe Kuiperi vöö objekti vaatlused. Kuigi New Horizons ei ole objektile ajutise tähistusega VNH0004 piisavalt lähedal, et näiteks pinnavorme näha, saab New Horizons’i instrumentidega mõõta objekti heleduse muutumist ja otsida ka väikeseid kaaslasi. Sarnaste objektide vaatlused on plaanis ka juunis ja septembris ning ka missiooni käigus edaspidi.

Kosmoseaparaat on praegu vähem kui 261 miljonit kilomeetrit (ca 1.7 astronoomilise ühikut) Pluutost eemal ning lähima möödalennu hetkel peaks aparaat jõudma 12 500 kilomeetri kaugusele kääbusplaneedist.

New Horizons’i missiooni eesmärkide hulka kuuluvad Pluuto ja selle kaaslase Charoni pinnakoostise uurimine, Pluuto atmosfääri uurimine ja Charoni atmosfääri otsimine ning teiste võimalike Pluuto kaaslaste ja ehk isegi rõnga otsimine.

New Horizons’i sondil on seitse teadusinstrumenti, mis võimaldavad teha kõrge resolutsiooniga pilte valguse nähtavatel lainepikkustel ning uurida ka infrapuna – ja ultraviolettkiirgust. Üks instrumentidest on ehitatud Colorado Boulderi ülikooli tudengite poolt , Venetia Burney Student Dust Counter – mida võiks eesti keeles  Venetia Burney Tudengite Tolmulugejaks nimetada. See instrument on kogu missiooni vältel töös, et mõõta tolmu jaotust Päikesesüsteemis. Instrument nimetati Venetia Burney auks, kes 11-aastaselt 1930. aastal pakkus äsja avastatud tol ajal üheksandale planeedile nimeks Pluuto.

New Horizons

Kunstniku nägemus New Horizons kosmosesondist Pluuto ja tema kaaslaste taustal. Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute (JHUAPL/SwRI)

 

 

Märksõnad: ,