Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kosmosesond Hayabusa 2 startis

Kadri Tinn | 04.12.2014

Jaapani kosmoseagentuuri JAXA missioon Hayabusa 2 startis 3. detsembril kell 6:22 Eesti aja järgi Tanegashima kosmosekeskusest. Hayabusa2 missioon on pretensioonikas, asteroidile 1999 JU3 saadetakse kosmosesond, kolm kulgurit ja üks väike maandur. Lend asteroidini kestab peaaegu neli aastat ning pärast seda kulub sondil kaks aastat, et tuua asteroidilt tagasi kivimiproovid.

Hayabusa 2 peaks plaanide kohaselt ületama esimest Hayabusa missiooni, mis startis 2003. aastal. Kosmosesond jõudis asteroidi 25143 Itokawani 2005. aastal  ja tõi kivimiproovi Maale tagasi 2010. aastal.  Hayabusa2 on planeeritud olema edukam oma eelkäijast, kuna kõiki varasema missiooni nõrku külgi on parandatud. Kivimiproovide võtmiseks vajalikku riistvara ning sondi ioonmootoreid on täiendatud.

Missiooni ajakava näeb ette saabumist asteroidi lähedusse 2018. juunis. Asteroidi pildistatakse, saadetakse selle pinnale mitu kulgurit ja kogutakse mitmeid proove. Peale selle proovib JAXA Hayabusa 2 missioonil saata asteroidiga kokku põrkama impaktori. Kui kokkupõrkest tekkinud kraater osutub ohutuks, üritatakse võtta sealt pinnaseproov. Sellist meetodit kasutas ka NASA Deep Impact missioonil. Siis saadeti impaktor kokku põrkama komeediga Tempel 1.

Hayabusa 2 missiooni eesmärkide hulgas on uurida päikesesüsteemi päritolu ja arengut ning Maa vee päritolu. Samaaegselt arendatakse Päikesesüsteemi uurimiseks vajalikku tehnoloogiat.

Asteroid 1999 JU3 kuulub nn Apollo asteroidide hulka, mille orbiidid lõikuvad Maa orbiidiga. Apollo asteroide on teada üle 5000 ning suurim neist on läbimõõduga 8.5 km. Potentsiaalselt on Apollo asteroidid Maale ohtlikud – näiteks Tšeljabinski meteoriit oli üks neist.

Märksõnad: , ,