Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Cassini jäädvustas võimaliku uue kuu tekkimise Saturni rõngas

Kadri Tinn | 21.04.2014

Cassini kosmoseaparaat, mis on Saturni süsteemi uurinud juba aastast 2004, on jäädvustanud pildile uue jäise objekti tekkimise Saturni rõngas. On võimalik, et tegemist on uue Saturni kaaslasega, mis võib anda infot planeedi kaaslaste tekkimise ja kasvamise kohta.

peggy

Saturni rõngad. Kõige välimise, A-rõnga ääres on näha heledam laik, mis võib olla uue jäise kuu tekkimispaik.
Pilt: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Cassini pildistas Saturni A-rõngast 15. aprillil 2013. Pildil on näha rõngastest ca 20 protsenti heledam laik, mis on 1200 km pikk ja 10 km lai. Teadlased arvavad, et laik ja tavapärasest erinev ebaühtlane rõnga äär viitavad lähedaloleva objekti gravitatsioonilisele mõjule.

Objekti kasvamist ei peeta tõenäoliseks, see võib lausa tükkideks laguneda. Selle tekkimine ja liikumine rõngast eemale aitab kaasa Saturni jäiste kaaslaste uurimisele, vihjates võimalustele, kuidas näiteks Titan ja Enceladus võisid kunagi tekkida veel võimsamas rõngaste süsteemis. Lisaks arvatakse, et Saturni kaaslaste tekkimine rõngas võib olla sarnane Maa ja teiste planeetide moodustumisele Päikest ümbritsenud akretsioonikettas ja hiljem tähest eemaldumisele.

Objekt ise on liiga väike, et seda saaks piltidel näha, kuid mitteametlikult on sel juba nimigi olemas – Peggy. Teadlaste hinnangul võib Peggy olla umbes kilomeetrise läbimõõduga. Cassini projektis osalevad teadlased loodavad võimalusele 2016. aasta lõpus Saturni A-rõnga äärt lähemalt näha. Cassini liigub sellele lähemale, siis saab ehk rohkem infot Peggy kohta ning võib-olla õnnestub seda isegi otse pildistada.

Peggy on eelmise aasta lõpus Delfi uudiste portaalist juba läbi käinud, nüüd saavad huvilised lugeda ka teadusartiklit. See avaldati 28. märtsil 2014, vaatlusdetailid 14. aprillil 2014 teadusajakirjas Icarus.

Viited:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001910351400150X (Teadusartikkel)

http://www.astronomynow.com/news/n1404/16saturn/#.U0-c-hBpd48

Märksõnad: ,