Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Teadlased avastasid ebatavalise pretsessiooniga eksoplaneedi

Kadri Tinn | 10.02.2014

Kepleri kosmoseteleskoobiga tehtud vaatlustega avastati eksoplaneet, mis on ebatavaline oma liikumise poolest.

Eksoplaneet nimetusega Kepler 413-b massiga ca 65 Maa massi tiirleb ümber kaksiktähesüsteemi, kuhu kuuluvad punane ja oranž kääbustäht, mis asuvad Luige tähtkujus. Planeet teeb ühe täistiiru ümber tähtede 66 päevaga ja asub kaksiktähele lähemal kui on selle nn. “eluks kõlbulik tsoon”, kus vesi saaks olla vedelas olekus.

Ebatavaliseks teeb eksoplaneedi selle pöörlemine. Nimelt on Kepler 413-b telje pretsessiooni periood kõigest 11 aastat ja selle aja jooksul võib telje kalle muutuda kuni 30 kraadi ulatuses.
Kiire pretsessiooni tõttu on planeedil aastaaegade pikkus ja nende vaheldumine ebaregulaarne.

Pretsessioon kujutab endast pöörleva objekti pöörlemistelje suuna muutumist. Võrdluseks – Maa telje pretsessioon võtab aega 26 000 aastat ja kalle on kõigest 23.5 kraadi. Selle nähtuse tõttu muutub taevapooluste asukoht, näiteks aastaks 10000 on taeva põhjapoolus ca 5 kraadi heledast tähest Deeneb Luige tähtkujus.

Planeedi Kepler 413-b orbiit ümber tähtede muutub aga samuti, kuna see on tähtede orbiidi suhtes 2.5 kraadi kaldu ja seepärast pole kõik planeedi üleminekud kaksiktähest Maalt alati nähtavad. Siit vaadates liigub planeedi orbiit üles-alla ja seega ei liigu planeet meie vaatesihis tähe eest alati üle. Kepleri kosmoseteleskoobiga saadud andmetes nähti kolme üleminekut 180 päeva jooksul kuid järgneva 800 päeva jooksul ei olnud ühtegi üleminekut, pärast seda oli aga veel viis järjestikust üleminekut.

Miks planeedi orbiit kaldu on, ei ole veel teada, seletusi on aga mitu. Näiteks võib olla kaksiktähe ümber veel planeete, mis Kepler 413-b orbiidi kallet muutsid; või võib lähedalolev kolmas täht olla kaksiktähesüsteemiga gravitatsiooniliselt seotud ja mõjutab planeedi liikumist.

Allikad:

http://hubblesite.org/pubinfo/pdf/2014/12/pdf.pdf (teadusartikkel)

http://www.nasa.gov/ames/kepler-finds-a-very-wobbly-planet/#.Uvc-CVQW2Kg

Märksõnad: