Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Curiosity ei leidnud Marsil metaani

Eero Vaher | 28.10.2013

NASA marsikulguri Curiosity sooritatud mõõtmiste kohaselt ei leidu Marsi atmosfääris märkimisväärses koguses metaani. Tegemist on üllatava tulemusega, kuna varasemate Maalt ning Marsi orbiidilt tehtud vaatluste põhjal oletati vastupidist.

Metaan võib tekkida bioloogiliste protsesside käigus, kuigi sellel on ka mittebioloogilisi allikaid. Curiosity poolt tehtud mõõtmiste kohaselt on tõenäosus leida Marsilt mikroorganisme, kelle elutegevuse käigus tekib metaan, väga väike. See tulemus siiski ei välista elu leidumist Marsil täielikult. Ka Maal leidub palju mikroobe, kelle elutegevuse käigus metaani ei eraldu.

Curiosity mõõtis Marsi atmosfääri metaanisisaldust kuus korda vahemikus eelmise aasta oktoobrist käesoleva aasta juunini. Mitte ühegi mõõtmise käigus Marsi atmosfäärist metaani ei leitud. Võttes arvesse mõõtmiseks kasutatud instrumendi täpsust, saab järeldada, et Marsi atmosfääri metaanisisaldus peab olema väiksem kui 1,3 metaani molekuli iga miljardi atmosfääris oleva molekul kohta. Enne Curiosity mõõtmisi arvati, et Marsi atmosfääri metaanisisaldus on umbes kümme metaani molekuli miljardi õhu molekuli kohta.

Metaan laguneb Marsi atmosfääris väga aeglaselt. Kuna Marsi atmosfääris märkimisväärses koguses metaani pole, siis ei saa seda sinna ka väga palju sattuda. Curiosity andmed lubavad hinnata, et Marsi atmosfääri ei või lisanduda rohkem kui 10-20 tonni metaani aastas.

Curiosity pole lõpetanud Marsi atmosfääri metaanisisalduse uurimist. Kulguri pardal olev aparatuur on võimeline tõstma metaani sisaldust analüüsitavas õhuproovis, kui seal metaani natukenegi leidub. Seda metoodikat kasutades peaks Curiosity olema võimeline edaspidi tehtavate mõõtmiste käigus tuvastama metaani olemasolu atmosfääris ka siis, kui selle sisaldus peaks jääma tunduvalt alla ühe molekuli miljardi õhu molekuli kohta.

Märksõnad: , ,