Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Novembrikuu tähistaevas 2012

Kristiina Verro | 04.11.2012

Novembrikuu toob tähistaevasse tagasi Marsi, Merkuuri ja Saturni. Kahjuks näeb nende planeetide hiilgust alles novembri lõpus ja järgmisel kuul. Seniks võiks lähemalt uurida ööde kuningat Kuud ning hoida silmad lahti ka “langevate tähtede” jaoks.

Ööd on siin mustad! Novembri alguses tõuseb Päike kell pool 8 ja loojub pool 5, jõudes kulminatsioonis vaid umbes 15 kraadi kõrguseni horisondist. Kuu lõpus tõuseb Päike vaid 10 kraadi kõrguseni ning valget aega jätkub siis vaid seitsmeks tunniks (30-ndal tõuseb Päike 08:43 ja loojub 15:30). Päike liigub keskööks 50 kraadi alla horisonti. Öö on seega pikk – arvestatuna tsiviilse hämariku lõpust järgmise alguseni pikeneb öö 13 ja poolelt tunnilt 15 ja poolele tunnile.

Tähistaevas 15. novembril kell 21.00.

Tähistaevas 15. novembril kell 21.00. Pilt: Helle Jaaniste

Nii kui Päike loojub, tõuseb taevavõlvile Jupiter. Planeet liigub Sõnni sarvede vahel vanas rahus üle taevakaare ning loojub alles pärast uue päeva algust. Jupiter on novembris heledusega -2.6 tähesuurust ja liigub alates eelmisest kuust retrograadselt (kuigi Jupiteri liikumist on kuu lõikes vaevu märgata).

Veenus liigub Päikesele lähemale, seega tema vaatlusaeg lüheneb ja lüheneb. Kuu alguses tõuseb planeet nelja ajal öösel ning kuu lõpus alles poole kuue paiku. Koidutäht on -3.9 tähesuurusega üsna madalal idakaares ja liigub novembri jooksul Neitsi tähtkujust Kaaludesse.

Saturn ilmub kuu keskel koidukumasse ning vaatlusaeg hakkab siis järjest pikenema: 30-ndal tõuseb Saturn 3 ja pool tundi enne Päikest. Siis leiab koidueelsest taevast imelise vaatepildi, kus madalale idataevasse on üles rivistunud Merkuur, Veenus ja Saturn. Planeet on 0.6 tähesuurusega ning asub Neitsi tähtkujus. 27. novembril lahutab Veenust ja Saturni vaid umbes pool kraadi (võrdluseks: nende vahele mahub üks täiskuu).

Nagu sai mainitud, tõuseb tähistaevasse ka Merkuur. Planeet liigub 14-ndal novembril Skorpionist Kaalude tähtkujusse. 17-ndal on Merkuuri alumine ühendus Päikesega (ehk planeet asub eespool Päikest). 25. novembri paiku on planeet leitav juba madalalt idataevast (kuni 5 kraadi horisondist). 30-ndal on Merkuur 0.0 tähesuurusega ning järgmise kuu alguses on planeeti juba natuke rohkem näha.

Marss jääb siiski liiga ehakumasse, et teda novembris vaadelda. Planeeti näeme paremini juba detsembris!

Olge valvsad, kuna novembris langevad leoniidid!
Leoniididide maksimum (17-ndal) langeb ajale, mil Kuu on noorkuu faasis ning loojub vahetult pärast Päikest, seega on taevas meteooride vaatluseks soodne. Radiant on Lõvi tähtkujus, mis tõuseb ise küll alles südaöö paiku, seega on parim vaatlusaeg hommikupoole ööd. Leoniidide aeg kestab 6.-30. novembrini ning meteoorid pärinevad Tempel-Tuttle nimelisest komeedist.

Kuu
29. oktoobril oli viimane täiskuu faas. Vananev Kuu jõuab viimasesse veerandisse 7-ndal kell 02:36, poolkuu on vaadeldav alates poole üheteiskümnest öösel kagus. Kuuta aeg langeb 14. novembrile, esimene veerand 20. kuupäevale. Siis leiab poolkuu madalalt edelast pärast päikeseloojangut. Täiskuud saab jälle imetleda 28. novembril. Kuu asub siis Sõnni tähtkujus, Jupiteri kõrval.
Täiskuu käib talviti kõrgelt (ja suviti madalalt), tuues valgust pikka ja pimedasse öhe.

Kuu meiepoolse külje tähtsamad pinnavormid.

Kuu meiepoolse külje tähtsamad pinnavormid. Märgitud on suuremad kraatrid (oranžiga), mered (sinisega) ja mäeahelikud (kollasega). Pilt: Helle Jaaniste

Selgeid öid!

P.S. Kuu-teemaline oli esimene teadaolev ulmefilm “Reis Kuule” (Le voyage dans la lune). Georges Méliès’ 1902. aasta 14-minutiline prantsuse must-valge tummfilm on leitav interneti arhiivist:
Le voyage dans la lune.

Märksõnad: