Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Septembrikuu tähistaevas 2012

Kristiina Verro | 01.09.2012

Septembri pärl on idataevas: Taevakuusnurga Kapella, Aldebarani, Riigeli, Siiriuse, Prooküoni ja Kastori ning Polluksi taustal, Plejaadide ja Orioni vöö naabruses säravad kaks suursugust planeeti – Jupiter ja Veenus.

Seda imelist vaatepilti on näha hommikupoole ööd, sest kui Jupiter tõuseb esimesel septembril Tartus juba 22:34, siis Veenus järgneb talle alles kell 1:48. Mõlemad planeedid on nähtavad kuni valgus võidab pimeduse üle ehk algab uus päev. Kuu lõpus tõuseb Jupiter Tartus 20:45, kuid Veenus 3 ajal. Kahe planeedi teed taevalaotusel lähevad lahku – Veenus liigub Kaksikutest Vähi tähtkujusse ning siis edasi Lõvi poole (30. septebril lahutab Veenust ja Reegulust Lõvi tähtkujust vaid 3-4 kraadi); Jupiter jääb jätkuvalt Sõnni sarvede vahele. Planeedid on selgesti äratuntavad, sest nagu teame, on Veenus kolmas heledaim objekt meie taevas ning Jupiter neljas (esimene on Päike ning teine on Kuu) – Veenus ja Jupiter on septembris heledusega vastavalt -4.0 ja -2.3.
Kindlasti tuleks pilgud suunata sellele taevaalale 9. septembril, kui Jupiteri ja Aldebarani lähistel asub ka viimases veerandis Kuu; ka järgnevatel päevadel leiab vananeva kuu Taevakuusnurgast.

Nähtamatud on septembris Merkuur, Marss ja Saturn, palja silma jaoks ka Neptuun ja Uraan. Õnneks viimaste nägemise jaoks on vaja vaid natuke optilist abi (kuigi Uraan püsib napilt inimese nägemisulatuse sees, on vaatlemiseks vaja teravat silma ja häid vaatlustingimusi). Neptuun ja Uraan asetsevad üsna lähestikku ning on pea kogu öö vaadeldavad, kui nad liiguvad üle lõunakaare. Uraan jõuab kulminatsioonis 33 kraadi kõrgusele horisondist, Neptuun 20 kraadini. Septembri alguses segab vaatlust ka täiskuu faasi seljataha jättev Kuu, viimastel kuupäevadel aga Täiskuu. Neptuun on jätkuvalt heledusega 7.8 ning asub Veevalaja tähtkujus ja Uraan on 5.7 tähesuurust ning liigub kuu keskel Vaala tähtkujust Kaladesse. Kusjuures Uraan on 29-ndal vastasseisus Päikesega.

Päike
Päikesetõus nihkub kuu jooksul tund aega hilisemaks – esimesel septembril tõuseb Päike kell 06:12, 30. septembril tõuseb kell 07:15. Päike loojub 1. septembril kell 20:12, 30-ndal kuupäeval aga 18:49.
22. septembril asub Päike taaskord ekvaatoril seniidis ning põhjapoolusel lõppeb polaarpäev ja lõunapoolusel polaaröö. Öötunnid hakkavad ületama päevatunde: algab astronoomiline sügis!

Kuu
Kuna viimane Täiskuu juhtus olema augustikuu viimasel päeval, siis septembri esimestel päevadel saab veel nautida täiskuu faasi. Viimane veerand jõuab kätte 08.septembril, noorkuu 16-ndal ja esimene veerand 22. septembril. Viimast võib näha lühikest aega pärast päikeseloojangut madalal lõunakaares. Mõni päev enne noorkuud vaadake päikesetõusu-eel madalale idakaarde, sest september on parim aeg kitsa vana kuu sirbi vaatlemiseks. Täiskuufaas jõuab taaskord kätte viimasel kuupäeval, 30. septembril kell 06:19 ning Kuu jõuab kulminatsioonis horisondist 36 kraadi kõrgusele.

Linnutee
Pimedad ööd ning Linnutee soodne asend laseb meil imetleda meie enda galaktikat. Tähele tuleks panna Luige ja Kotka tähtkujusid, kahte tähistaeva-lindu, kes asetsevad täpselt Linnuteel. Luige tähtkuju juures on hästi näha tumedamat ala, Suurt Lõhe, mis jookseb pikki Linnuteed ja mis on põhjustatud tolmust meie Galaktikas. Septembrikuus jookseb Linnutee täpselt meie peade kohalt üle, läbides tähtkujusid nagu Orion, Kaksikud, Sõnn, Veomees, Perseus, Andromeeda, Kassiopeia, Kefeus, Luik ja Kotkas.

Sügisesed orientiirid
Suvekolmnurk (Veega, Altair ja Deeneb), mida meie aladel nimetatakse ka Sügiskolmnurgaks, hakkab loojuma kuu lõpus juba tunde enne päikesetõusu. Sellegipoolest on see asterism sügisel väga tähtsaks tähistaeva orientiiriks, ning seetõttu väärib oma nime. Samal ajal on eelpool mainitud Talvekuusnurk hommikuks juba täielikult tõusnud.
Peale nende kahe, on sügisel väga heaks suunanäitajaks ka Suur Ruut (ehk Pegasuse Ruut, ehk eestlaste Nelikanda) kõrgel lõunakaares. Suur Vanker asub aga nüüd madalal põhjas ja Kassiopeia pea kohal.

Tähistaevas 15. septembril 2012 kell 22.

Tähistaevas 15. septembril 2012 kell 22. Pilt: Helle Jaaniste

Selgeid öid!

Märksõnad: