Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Dawn paljastab aina enam Vesta saladusi

Rene Voog | 08.05.2012

Tänu Dawni kosmoseaparaadile jõutakse viimaks asteroid Vesta saladuste lahendamisele aina lähemale. Viimased Dawni poolt Maale saadetud pildid paljastavad uusi detaile hiiglaslikust asteroidist, kaasa arvatud selle mitmekülgsest pinnastruktuurist, järskudest temperatuuri muutustest ja vihjetest asteroidi sisestruktuuri kohta. Teadlased ütlevad, et kogu Dawni poolt saadud informatsioon aitab neil paremini mõista varajast Päikesesüsteemi ja protsesse, mis domineerisid selle tekkel.

Vesta

Nendel NASA Dawni kosmoseaparaadi FC-ga(„The Framing Camera“, optiline ja lähisinfrapuna kaamera) tehtud piltidel on kujutatud maastikut, mis hõlmab endas kõrgendikke ja õnarusi Vesta lõunapoolusel asuva Aquilia kraatri lähedal.
Pilt: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA


„Dawn võimaldab nüüd uurida erinevaid Vesta pinnasel olevaid kivimeid väga detailselt,“ ütles Harald Hiesinger, Dawni projektis osalev teadlane Münsteri Ülikoolist Saksamaal. „Pildid viitavad erinevatele hämmastavalt mitmekülgsetele protsessidele, mis kujundavad Vesta pinda.“

Asteroid Vesta kuju ja gravitatsioon

Pildid, mis on tehtud 680 km ja 210 km kõrguselt Dawni pinnast FC ja infrapuna spektripiirkonnas kaardistava spektromeetriga, näitavad pinnase mineraalide ja kivimite mustrite mitmekülgsust.
Kodeeritud vale-värvidega pildid aitavad teadlastel paremini mõista Vesta koostist ja võimaldavad neil identifitseerida ainet, mis kunagi on sulanud asteroidi pinna alla.

Uurijad näevad asteroidil ka bretšat, mis on kosmoseprügi löökide tagajärjel tekkinud kivim. Paljud Dawni poolt detekteeritud ainetest koosnevad magneesiumi- ja rauarikastest mineraalidest, mida leidub tihti Maal vulkaanilistes kivimites. Saadud piltidel on näha ka tasaseid lombi sarnaseid sadestunud kuhjatisi, mis võivad olla moodustunud kokkupõrgetel madalatesse piirkondadesse settinud peenest tolmust.

Vesta Tarpeia.

Nendel piltide, mis on saadud NASA Dawni kosmoseaparaadi nähtavas ja infrapuna spektri-
piirkonnas kaardistava spektromeetriga, on kujutatud Vesta lõunapooluse lähedal asuvat
Tarpeia kraatrit.
Pilt: NASA/JPL-Caltech/UCLA/INAF


Asteroidi lõunapooluse lähedal oleva Tarpeia kraatri järskudest nõlvadest tehtud piltidel on märgata mineraalide vöötmeid, mis paistavad väga korrapäraste kihtidena. Selline kihistumine võimaldab teadlastel pilku heita kaugemale hiiglasliku asteroidi geoloogilisse minevikku.

Asteroidi pinnale lähemal olevad kihid annavad tõestust Vesta pinda pommitavate väikekehade poolt tekitatud saastatusest. Sügavamal asuvad kihid on säilitanud rohkem oma algupäraseid tunnuseid. Sagedased maalihked kraatrite nõlvadel on paljastanud veel teisigi peidus olnud mineraalide mustreid.

Vesta-tarpeia-color

Sellel NASA Dawni missiooni käigus saadud pildil on kujutatud temperatuuri varieerumist
Vesta lõunapooluse lähedal asuval Tarpeia kraatril.
Pilt: NASA/JPL-Caltech/UCLA/INAF.


„Need Dawnilt saadud tulemused viitavad, et Vesta pind pidevalt uueneb,“ ütles Maria Cristina De Sanctis, kes on nähtavas ja infrapuna spektripiirkonnas kaardistava spektromeetriaga tegeleva meeskonna juht Itaalia Riiklikus Astrofüüsika Instituudis Roomas.

Dawn on andnud teadlastele peaaegu 3-D vaate Vesta sisestruktuuri kohta. Mõõtes ülitundlike seadmetega asteroidi gravitatsioonilist mõju kosmoseaparaadile, suudab Dawn detekteerida ebatavalisi tihedusi asteroidi välimistes kihtides. Praeguste andmete kohaselt on Vesta lõunapooluse lähedal ebatavaline piirkond, kus leidub tihedamat ainet asteroidi madalamatest kihtidest, mis on välja paiskunud kokkupõrke tulemusena, mille tagajärjel tekkinud kraatrile on nimeks pandud Rheasilvia häil. Kergemad, nooremad kihid, mis katavad üldiselt Vesta pinnast, on häilist eemale paisatud.

Vesta-2

Sellel NASA Dawni missiooni käigus saadud pildil on kujutatud Vesta lõunapoolkera topograafiat ja asteroidi gravitatsioonilise varieeruvuse kaarti, mis on kohandatud Vesta kujuga.
Pilt: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA.


Dawniga on õnnestunud saada kõrgeima resolutsiooniga pinnatemperatuuri kaardid, mis kunagi ühestki asteroidist kosmoseaparaadiga kätte saadud. Andmetest selgub, et temperatuur võib varieeruda -23 kraadi kõige päikselisematest kohtadest kuni -100 kraadi varjus. See on ühtlasi ka kõige madalam mõõdetav temperatuur Dawni nähtavas ja infrapuna spektripiirkonnas kaardistava spektromeetriga. Need avastused näitavad, et pind reageerib kiiresti valgustatusele ilma atmosfääri leevendavate mõjutusteta.

„Nüüdseks rohkem kui 9 kuud ümber Vesta tiirelnud Dawni instrumendid on meil võimaldanud jõuda jälile müsteeriumitele, mis on hiiglaslikku asteroidi varjutanud alates ajast, kui inimkond nägi Vestat esimest korda heleda täpina taevas,“ ütles Carol Raymond, Dawni missiooni juhtiva teadlase asetäitja NASA JPL-ist Californias. “Me jõuame järk-järgult hiiglasliku asteroidi saladusteni.“

Märksõnad: ,