Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kiiresti kihutavad planeedid

Villu Orav | 05.04.2012

Seitse aastat tagasi olid astronoomid hämmastunud, kui nad leidsid esimese põgenik-tähe lendamas meie galaktikast välja kiirusel 2.4 miljonit km/h (600 km/s). Avastus äratas huvi teoreetikutes, kes hakkasid mõtlema: kui tähte saab heita välja niivõrd äärmusliku kiirusega, kas sama asi võiks juhtuda ka planeetidega?

Uued uurimused näitavad, et vastus on jah. Mitte ainult põgenik-planeedid ei eksisteeri, vaid nad kihutavad läbi kosmose kiirusel, mis moodustab mõne protsendi valguskiirusest – kuni 48 miljonit km/h (13 000 km/s).

“Need meeletu kiirusega liikuvad planeedid on ilmselt ühed kiirematest objektidest meie galaktikas,” ütles Avi Loeb Massachusetts’i Cambridge’i Astrofüüsika Harvard-Smithsonian Keskusest.

“Kui sa elaksid ühel sellistest planeetidest ootaks sind ees perutav sõit galaktika keskmest, universumi avarusteni.”

“Teisi kui subatomaarseid osakesi ei tea ma eksisteerivat, mis lahkuks meie galaktikast nii kiiresti kui need põgenik-planeedid,” ütles Idan Ginsburg, Dartmouth kolledžist, Hanoveris, New Hampshire’s.

Sellised rutakad maailmad, mida nimetatakse ülikiirusel liikuvateks planeetideks, tekivad samamoodi kui ülikiirusel liikuvad tähed. Kaksiktähe süsteem uitab galaktika keskmes asuvale supermassiivsele mustale augule liiga ligidale ja tugevad gravitatsioonilised jõud rebivad tähed üksteiselt, saates ühe tähe minema suurel kiirusel, samas kui teine täht püütakse orbiidile ümber musta augu.

Selle uurimuse tarbeks, simuleerisid teadlased, mis juhtuks, kui igal tähel oleks üks või kaks planeeti lähedal tiirlemas. Nad leidsid, et täht, mis visatakse välja, saaks planeedid oma reisile kaasa vedada. Teisel tähel, mille must auk kinni püüdis, võidaks planeedid küljest rebida ja heita planeedid külma ja musta tähtedevahelisse alasse kolossaalsete kiirustega.

Tüüpiline ülikiirusel planeet katapulteeruks väljapoole kiirusel 11 kuni 16 miljonit km/h (3000 – 4500 km/s). Kuid väike murdosa neist võib saavutada ideaalsetel tingimustel palju suuremaid kiirusi.

Praegused instrumendid ei suuda üksikuid ülikiirusel liikuvaid planeete leida, sest need on tuhmid, kauged ning haruldased. Samas, astronoomid saaksid märgata planeeti tiirlemas ümber ülikiirusel liikuva tähe, vaadaldes tähe heleduse kerget langust, kui planeet tähe eest läbi sõidab.

Selleks, et ülikiirusel liikuv täht saaks planeedi endaga kaasa vedada, peab planeet omama lühikest orbiiti. Seega tõenäosus, sellise ülemineku nägemiseks oleks suhteliselt kõrge, 50 protsendi ligidal.

“Tõenäosusega üks kahele üleminekut näha, kui ülikiirelt liikuval tähel oleks planeet, oleks mõtekas neid otsida,” ütles Ginsburg.

Selline maailm põgeneb ükskord Linnutee galaktikast ning rändab läbi galaktikatevahelise tühjuse.

“Reisiagentuuride kuulutused rännakutele ülikiirustel liikuvatel planeetidel võivad huvi pakkuda eriti seiklushimulistele üksikisikutele,” ütles Loeb.

Märksõnad: ,