Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Merkuuri siseehitus täpsustatud

Rain Kipper | 31.03.2012

Kosmosemissioon Messenger on oma planeeritud töö teinud, milleks oli Merkuuri uurimine. Selle käigus on ta täpsustanud Merkuuri pinna struktuure, koostist ning siseehituse kohta infot kogunud.

Merkuur pildistatuna Messenger-i poolt.

Merkuur pildistatuna Messenger-i poolt.

Kuna Merkuuri on teleskoopidega väga raske uurida, oma Päikesele läheduse tõttu, siis saadeti 2004-ndal aastal kosmosemissioon Messenger seda uurima. Kohale jõudis ta eelmisel aastal ning praeguseks on täitnud oma esialge plaani. Kuna ta on praegu veel töökorras, siis kavatsetakse Merkuuri edasi uurida, pöörates tähelepanu rohkem spetsiifilisematele piirkondadele pinnal.

Teadlased leidsid Messengeri andmete põhjal, et Merkuuril on hõredam, kuid suurema ulatusega tuum ning tihedam ümbris tuuma ümber. Kokku moodustavad nad 85% planeedi raadiusest. Analüüs näitab, et Merkuur sisaldab tuuma lähedal raua, väävli ja räni vedelat sulamit, mida katab vahevööna tahke raudsulfiid. Niisugune raua rohkus ning olek (vedel mõnes piirkonnas) mõjutab magnetvälja Merkuuri ümber.

Messengeri pinnaanalüüs näitas raua vähest kogust pinnal. Kuna vulkaanilised nähtused oleks pidanud rauarohket materjali vahevööst kergitama ning seda ei ole leitud, siis arvatakse, et Merkuuri vahevöö on samuti kahekihiline: pealmine kiht sisaldab räniühendeid ning raskem alumine kiht raua ja väävli ühendeid.

Andmed Merkuuri sisemuse kohta leitakse kahel meetodil: pinna keemilist koostist uurides (paari sentimeetri sügavusele suudavad Messengeri detektorid uurida) ning täpselt jälgides Messengeri tiirlemist ümber planeedi. Pisikesed häiritused liikumises viitavad aine jaotusele Merkuuri sees.

Merkuuri uurimine on kasulik, kuna eksoplaneedid võivad sellega olla väga sarnased. Suur osa avastatud eksoplaneetidest on tähele sama lähedal, kui Merkuur Päikesele ning seega võimalik, et täht mõjutab neid sarnaselt, mille tõttu võiks neil ühiseid omadusi olla.

Märksõnad: ,