Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Aprillikuu tähistaevas 2012

Kristiina Verro | 02.04.2012

Planeetide saaga jätkub: Veenus seikleb läänetaevas, Marss muudab liikumissuunda, Jupiter taandab end ehakuma poole ning Saturn astub vastasseisu Päikesega! Tähistaevas jagab end Talvekuusnurga ja Suvekolmnurga vahel.

Veebruaris õhtutaevasse ilmunud ja märtsis Jupiteri seljataha jätnud Veenus jätkab oma rännakut läänekaares, Sõnni tähtkujus. -4.4 tähesuurusega uhke planeet loojub alles tund-kaks peale südaööd. 3. aprillil läbib Veenus Plejaade, kusjuures planeeti ja Taevasõela keskosa lahutab siis vaid paarkümmend kaareminutit.

Jupiteri hiilgeaeg on selleks korraks läbi: Jäära tähtkujus asuv planeet tõmbub aprillikuu jooksul vaikselt ehakumasse, säilitades siiski heledust -1.9. Kui kuu alguses on planeedi- ja päikseseloojangu vahe kolm tundi (Jupiter loojub kell 23:05), siis alates 19. aprillist hakkab Päike Jupiteriga tähtkuju jagama ning juba kuu lõpuks kahaneb loojangute vahe tunni pikkuseks.

Marss on jaanuarist saadik taevasfäärile sõlme joonistamas, praegugi liigub ta “valele” poole, ehk idast läände. 15. kuupäeval aga muutub planeedi liikumine taas päripidiseks! Nähtust saab jälgida hästi Reeguluse, Lõvi tähtkuju säravaima liikme taustal; punane planeet läheneb tähele vasakult poolt ning aprilli keskel lahutab neid vaid umbes 5 kraadi (nii 10 täiskuu suurust), siis hakkab planeet jälle ida poole suunduma. Ühtlasi annab Reeguluse sinakas-valge toon Marsi punasusele hea kontrasti. Marss, keda on küll peaaegu terve öö näha, nõrgeneb -0.7 tähesuuruselt -0.1-le, kuid sellegipoolest trumpab oma naabri 1.35 üle.

3. aprillil, samal ajal kui Veenus külastab Plejaade, pakub ka lõunataevas vaatamisväärsust – Marsi ja Reeguluse kõrval ilutseb täiskuu faasile lähenev Kuu.

Ka Saturn on tegemas sõlme, kuid tema aeglase liikumise tõttu on see vaevu tajutav. Planeet tähesuurusega 0.3 asub jätkuvalt Neitsi tähtkujus, 0.95 tähesuurusega Spiikast vasakul ja on vaadeldav kogu öö. 6. aprillil on Saturni naabriks täiskuu ning 16. aprillil on Saturn vastasseisus Päikesega.

Merkuur, Uraan ja Neptuun on nähtamatud.

Tähistaevas 15. aprillil 2012 kell 22

Tähistaevas 15. aprillil 2012 kell 22. Pilt: Helle Jaaniste

Kuu: 6. aprillil, täpsemalt kell 22:19 jõuab kätte täiskuu faas.
viimane veerand – 13. aprillil,
noorkuu – 21. aprillil,
esimene veerand – 29. kuupäeval.

Päike tõuseb (Tartus) 1. aprillil kell 6:39 ja loojub kell 19:56, 30. aprillil aga vastavalt 5:20 ja 21:02. Lihtne arvutus näitab, et aprillikuu jooksul jääb meil aega tähistaeva imetlemiseks 2 tunni ja 25 minuti jagu vähemaks…

Lisaks, kui talviti saab tähistaevas orienteeruda Taevakuusnurga järgi, suvel aga Veegast, Altairist ja Deenebist koosneva Suvekolmnurga abil, siis üldtunnustatud kevade-hulknurka meil pole. Aprillikuu lõpuks on kuusnurk täielikult ehakumasse vajunud, kolmnurk tõuseb aga peale keskööd.
Mille järgi orienteeruda? Tasub meelde jätta lihtne tõde: sügiseti asub Kassiopeia meie pea kohal ning Suur Vanker põhjakaares, kevaditi on vastupidi – taeva-W asub põhjakaares ning Suure Vankri leiame ülalt.

Selgeid öid!

Märksõnad: