Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kevadtalvine tähistaevas 2012

Kristiina Verro | 13.03.2012

Selle aasta talve lõpu – kevade alguse taevas on täis vaatamisväärsusi. Tähtede kõrval säravad eredalt neli planeeti: Veenus, Jupiter, Marss ja Saturn. Kaks esimest valitsevad läänetaevast, jõudes märtsi keskel üksteisega väga lähestikku, kaks viimast on aga jälgitavad terve öö; kuu lõpus lisab planeetide vaatemängule vürtsi ka noorkuu.

Juba veebruari algusest on Jupiter ja Veenus üles rivistatud Jäära tähtkujusse, kohe talvise Taevakuusnurga kõrvale. Kiirem planeet Veenus liigub visalt Jupiteri sabas, kuni jõuab talle 15. märtsil kõrvale. Sel hetkel lahutab kahte planeeti meie tähistaevas vaid 3 kraadi! Veenus edestab gaasihiiglast ja võtab üle talvel Jupiterile kuulunud läänetaeva domineerija tiitli, 27. märtsil leiab aset Veenuse suurim idapoolne eemaldumine Päikesest.

Lisaks Hellase armastusjumalannale ja piksejumalale leiame taevast ka punaka sõjajumala Marsi, kes alustab oma öist teekonda idataevast juba õhtupoolikul, kulmineerub südaöö ajal ja loojub varahommikul läände. Teda võib terve öö imetleda Lõvi tähtkujus, suure kaslase jalgade all. 3. märtsil jõudis Marss vastasseisu, saavutades heleduse -1.1 tähesuurust. Nii hele ja nii lähedal (0.7 aü) Maale pole planeet kaks aastat olnud ning ega saa olema kuni aastani 2014.

Tähistaevas 15. märtsil 2012 kell 21

Tähistaevas 15. märtsil 2012 kell 21. Pilt: Helle Jaaniste

Saturn jääb Marsist maha, nii ajaliselt, kõrguselt kui heleduselt. Rõngastega planeet asub Neitsi tähtkujus, tõuseb õhtul umbes 9-10 ajal ja kulmineerub paar tundi pärast südaööd. Saturni heledus on 0.4 tähesuurust, temast paremal särab tähtkuju heledaim täht Spiika (1.0 tähesuurust). Kui Marss jõuab horisondist umbes 45 kraadi kõrgusele, siis Saturn jääb poole madalamale, 20 kraadi juurde.

Merkuur, nagu ikka, hoiab Päikesele lähedale. Veebruari lõpus liikus planeet Veevalajast Kalade tähtkujusse (kus asub ka Päike). Veel viimaseid päevi võib planeeti silmata madalal läänetaevas, rivis Jupiteri ja Veenusega. Päikese ja planeedi loojumise vahe on umbes poolteist tundi, Merkuur on hetkel tähesuurusega 1-2, kuid heledus väheneb kiiresti ja planeet kaob mõne päevaga ehakumasse.

Uraan on hetkel heledusega 5.9 ja asub Kalade tähtkujus. Neptuun on meile nähtamatu.

Kuu jõudis täiskuu faasi naistepäeval, ilutsedes Lõvi tähtkujus. Viimane veerand jõuab kätte 15. märtsil kell 03:25 ja 22. märtsil on kuuloomine. Noorkuu ilmub õhtusesse läänetaevasse, Jupiteri ja Veenuse juurde! Kõige lähemal on kolm objekti üksteisele 25. ja 26. märtsil.

PS! Märtsi viimasel pühapäeval, 25. kuupäeval kell 3.00 minnakse jälle üle suveajale, ehk keeratakse kellad tunni võrra edasi. See tähendab, et Päike loojub tunni võrra hiljem ning õhtuti jääb pimedat aega vähemaks, mis on tähistaeva vaatlemise koha pealt üsna kurb uudis. Ka planeetide, tähtede ja muude tähistaeva objektide tõusu, kulminatsiooni ja loojangu kellajad nihkuvad tunni võrra hilisemaks.

Tuleb ära kasutada selgeid öid ja viimaseid pikemaid pimedaid õhtuid, sest planeetide seis on vaatlejate jaoks soodne!

Märksõnad: