Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Tumeaine suuremastaabilise struktuuri kaardistamine

Olga Tihhonova | 18.01.2012

Austinis Texases toimunud Ameerika Astronoomia seltsi kokkutulekul avaldati tumeaine suuremastaabiline jaotus Universumis. See kaardistati Kanada-Prantsusmaa koostööna valminud CFHTLenS missiooni käigus.

Tavaline aine moodustab ainult 4% Universumist, ülejäänud 96% on tumeenergia ja tumeaine. Viimane ei kiirga, ent osaleb gravitatsioonilises vastasmõjus, mis võimaldab seda detekteerida.

Teadlased analüüsisid 10 miljonit galaktikat neljas taeva piirkonnas, milleks vajalikud andmed saadi 5 aasta jooksul kasutades 340-megapiksliga kaamerat Hawail. Nad vaatasid, kuidas valgus, mida galaktikad emiteerivad, kaldub kõrvale suurte tumeaine koguste ümbruses oma algsest trajektoorist. See toimub tänu gravitatsioonilisele tõmbele, mida tumeaine avaldab valgusele. Efekti, kui massiivne keha fokuseerib valgust, nimetatakse gravitatsiooniläätseks.

Tumaeine võre sõlmedes auvad massivsed galaktikaparved.

Tumaeine võre sõlmedes auvad massivsed galaktikaparved. Pilt: Van Waerbeke, Heymans, CFHTLens koostöö.

Tulemusena valmis tumeaine suuremastaabiline võrk, kus võrgu sõlmed ehk tumeaine klombid asuvad enamasti suurte galaktikapervede ümbruses. Kuigi tumeaine jaotuse simulatsioone on tehtud juba ammu, on see esimene vaatlustest saadud Universumi kõikidesse suundadesse ulatuv kaart.

„See on ilmeline, et me oleme võimelised „nägema“ tumeainet, kasutades selleks aegruumi kõverdumist“, ütles Ludovic Van Waerbeke, Briti Columbia ülikooli professor, üks missioonis osalevatest teadlastest. „See annab meile privilegeeritud läbipääsu sellele Universumi massile, mida pole võimalik uurida teiste meetoditega. Teadmine, kuidas tumeaine on jaotunud, on esimene samm arusaamisele, mis on selle olemus ning kuivõrd on see kooskõlaline meie praeguse füüsikaga.“

Märksõnad: ,