Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Täielik kuuvarjutus 10. detsembril 2011

Tõnis Eenmäe | 08.12.2011

Selle aasta teine täielik kuuvarjutus toimub laupäeval, 10. detsembril. Kuigi varjutust ei õnnestu Eestist täies pikkuses jälgida, on kõige huvitavamad varjutuse faasid kenasti pimedal ajal nähtavad.

Kuuvarjutusi on võimalik vaadelda kõikjal maailmas, kus vaid Kuu parajasti loojas ei ole ja ilm lubab. Laupäeval tõuseb Kuu Eestis keskeltläbi kell 15.15 ning sel ajal on tal vasakpoolsest servast juba tükike ära hammustatud – Maa täisvari ilmub Kuule kell 14.46. Kuna Päike loojub Tartus 15.22, siis on täisvari Kuul ka “päevasel ajal”.

Kuu jõuab tervenisti täisvarju kell 16.06, maksimaalne varjutuse faas on kell 16.32. Maksimaalses faasis peaks Kuu olema kõige tumedam, punakat või pruunikat värvi. Kuu parempoolne serv lahkub täisvarjust kell 16.57 ning täisvari lahkub kogu Kuult kell 18.18.


NB! Pildil on kellaajad maailmaajas, meie aja saamiseks tuleb neile liita kaks tundi!

Täielikult varjutatud Kuu heledus võib olla väga erinev, kõige äärmuslikumal juhul võib Kuu varjutuse keskmomendil palja silmaga vaatlejale pea nähtamatuks muutuda. Enamasti on täisvarjus Kuu küll niivõrd hele, et õigesse suunda vaatamisel ei teki tema taevast ülesleidmisega mingeid probleeme. Kuuvarjutuse heleduse hindamiseks kasutavad astronoomid Danjoni skaalat (vt. näiteks http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/Danjon.html). Ka sel korral on oodata pigem väga heledat varjutust, kuna Kuu läbib Maa varju üsna selle lõunapoolse serva lähedalt. Ka peaks olema hästi märgatav, et Kuu põhjapoolne (ülemine) serv on varjutuse keskmomendi paiku lõunapoolsest servast tunduvalt tumedam.

Tegelikult algab seekordne kuuvarjutus märksa varem, täisvarjule lisaks on Maal olemas ka poolvari, mis hakkab Kuu ketast katma juba kell 13.34. Meil on sel ajal Päike alles “kõrgel taevas”. Peale täisvarjutust on Kuu poolvarjus 18.18 – 19.30. Poolvarju on palja silmaga üsna raske märgata, kuna Kuu ei kaota sel ajal oma tavapärasest heledusest kuigi palju.

Kuu asub varjutuse ajal Sõnni tähtkuju heledaima tähe Aldebarani lähedal. Kuu lähedale jäävad ka Plejaadide täheparv ehk Taevasõel, Hüaadid (Aldebarani juures) ning idapoole Kaksikute tähtkuju.

Loodame, et ehk ei ole kogu Eesti pilves, vaadelge ja pange tähele – Kuu on väga fotogeeniline! Selge ilma korral toimub Tartu Tähetornis Toomemäel kuuvarjutuse avalik vaatlusõhtu.

Detailset inglisekeelset infot kuuvarjutuse kohta saab aadressilt: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2011-Fig06.pdf

Märksõnad: , ,