Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati sobivad kohad keeruliste molekulide tekkeks

Rain Kipper | 08.11.2011

Teadlased uurisid elu tekkeks vajalike keerulisemate molekulide tekke võimalusi ning leidsid sobivaks kohaks noorte tähtede lähedal oleva tolmuterakeste pinna.

Suured molekulid.

Suured molekulid. Kunstniku nägemus suurte molekulide tekkest. Pilt: NASA

Uurimus oli astrobioloogide tööde tulemus. Astrobioloogia on teaduse haru, mis uurib elu tekke võimalikkust väljaspool Maad. Üldiselt on jõutud tulemusele, et algselt piisab keerulisematest orgaanilistest molekulidest elu tekkeks (lisaks ka elamiskõlblik keskkond ning väga palju aega). Antud teadustöö oligi teemal, kus ja kuidas saavad tekkida need keerulisemad molekulid.

Esmane oluline ühend on metanool (CH3OH), millest saavad edasi tekkida keerulisemad ühendid. Just selle tekkimiseks häid tingimusi otsitigi.

Metanool tekib vesiniku ja vingugaasi ühinemisel läbi mitmete vaheetappide. Kõige parem koht reaktsiooni toimumise jaoks on tolmuterade pind (maistes tingimustes meenutab see “tolm” pigem suitsu). Selle terakese pinnal olevad CO ja H2 molekulid saavad teatud jahedates tingimustes reageerida omavahel, moodustades metanooli. Ainete moodustamisel on oluline parameeter ka aine kogunemise kiirus tolmu terale, liiga kiire kogunemise korral “maetakse” reageerivad ained liialt kähku ning liiga aeglase korral toimuvad reaktsioonid liiga kaua. Uurimuse käigus leiti, et sobivad tingimused on väikese grupi noorte tähtede juures.

Märksõnad: