Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Leiti tekkejärgus eksoplaneet

Rain Kipper | 28.10.2011

Teadlased leidsid noore tähe, LkCa 15, ümber eksoplaneedi, mida nimetatakse LkCa 15 b. Avastuse teeb eriliseks planeedi tekkejärgus olemine.

LkCa 15 b.

LkCa 15 b. Kunstniku nägemus protoplanetaarsest kettast. Sellest seespool on eksoplaneet. Autor: Karen L. Teramura, UH IfA

Tavaliselt on noorte tähtede juurest väga raske planeete avastada kuna tähe heledus on liiga suur ning planeedi valgus on “peidetud”. Kasutades Kecki teleskoopi ning sellel adaptiivset optikat ja apertuuri maskeerimise interferentsi meetodit, saadi siiski planeeti näha. Viimati mainitud meetod põhineb asjaolul, et teleskoobi valgust saab maskide abil jaotada mitmesse ossa. Nende osade vahel on võimalik tekitada interferents, millega saab kustutada heledama tähe valguse. Olles tähe valguse eemaldanud tuleb esile eksoplaneedi valgus. Kasutatud meetod on paljulubav, selle lahutusvõime saab olla isegi parem kui Hubble kosmoseteleskoobil.

Eemaldades tähe valguse jäi pildile tähe ümber olev protoplanetaarne ketas ning eksoplaneet, mis oli oma arengu algfaasides. LkCa 15 b on Jupiteri sarnane planeet, mille ülemiseks massipiiriks hinnatakse kuute Jupiteri massi. Kauguseks tähest on umbes 16-20 aü (kuna olemas ainult 3 pilti ja orbiit on elliptiline, siis veel täpselt ei teata). Uurides erinevatel lainepikkustel muutus objekti struktuur keerulisemaks, mida võib olla ei ole võimalik seletada mudeliga, milles on täht ja üks planeet.

Avastuse olulisus on peamiselt see, et vastavas protoplanetaarse ketta evolutsioonifaasis on planeetide olemasolu võimalik. Samuti aitab see mõista planeetide teket.

Märksõnad: