Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Leiti meetod ennustamaks Päikese plekke

Rain Kipper | 24.08.2011

Stanfordi teadlased leidsid uue meetodi, kuidas ennustada Päikese aktiivsuse ilmingute teket. Selleks kasutatakse Päikese helilaineid.

Päikese plekid ja muud aktiivsuse ilmingud tekivad pinna all olevate tugevate magnetväljade tõttu. Need magnetväljad mõjutavad soojuse voogusid, mis omakorda avalduvad plekkides, loidetes või muudes ilmingutes.

Päikese plekid.

Päikese plekid. Pilt: SOHO/MDI

Päikese sees on konveksioonikiht, kus soojem aine tõuseb ülespoole, mille tõttu tekivad turbulentsid. Nende turbulentisede liikumisest tekivad madala sagedusega helilained, mis jäävad Päikese sisse peegelduma, kuni sumbuvad.

Helilained liiguvad erinevalt suure magnetväljaga piirkondades, mis on noorte, Päikese sees olevate, plekkide juures. Seega lained, mis läbivad noort plekki ja need, mis ei läbi, jõuavad erineval ajal Päikese pinnale. Pinnale jõudmise aegade erinevuse põhjal on võimalik tekkivad plekid üles leida.

Ennustusmeetodi puhul on miinuseks see, et mida võimsam aktiivsuse ilming, seda kiiremini see liigub Päikese seest pinna poole ning seda vähem aega on võimalik seda ette ennustada. Keskmiselt 1-2 päeva suudetakse niisuguse meetodiga ette näha Päikese aktiivsust.

Päikese aktiivsuse tõttu tekivad võimsad magnetilised nähtused, mis Maa juurde jõudes võivad elektroonikat rivist välja lüüa ning kosmoses olevatele astronautidele viga teha. Kõige selle vältimiseks on oluline õigeaegselt ennustada Päikese aktiivsust, mida käesolev uurimus mõnevõrra võimaldab.

Märksõnad: