Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Eksoplaneetide ebakorrapäraste orbiitide võimalik põhjus teada

Rain Kipper | 22.08.2011

Üha tihedamini avastatakse eksoplaneete millede orbiidid ei ole ringilähedased ja tähe pöörlemisega ühes tasapinnas. Leiti, et võimalik põhjus sellele on planeetide tekke ajal toimunud lähedaste protoplanetaarsete ketaste poolt põhjustatud häiritused.

Protoplanetaarne ketas.

Protoplanetaarne ketas. Hubble kosmoseteleskoobi ülesvõte Orioni tähtkujus paiknevast tekkivast tähesüsteemist, kus on näha protoplanetaarset ketast. Pilt: NASA/ESA and L.Ricci (ESO).

Planeetide teket seletatakse suure gaasipilve tihenemisega. Tihenemise käigus moodustub keskele prototäht, millest areneb täht. Tähe tekkeprotsessi käigus kogutakse pilve tsentri lähedale kettasse gaasi. Niisugust ketast nimetatakse protoplanetaarseks kettaks. Sellest gaasist saavad tekkida planeedid.

Siiani on peamiselt planeetide tekke mudelites kirjeldatud üksiku tähe ümber moodustuvaid planeete. Kuna tavaliselt tekivad tähed, ja seega ka planeedid, parvedesse, siis uurisid teadlased parve tähtede ümber olevate protoplanetaarsete ketaste mõju üksteisele. Uurimiseks kasutati arvutisimulatsioone.

Tulemuseks saadi, et häirituste tõttu ei kao protoplanetaarsed kettad, vaid nende orientatsioon muutub. Muutuda võivad orbiidi elliptilisus, kaldenurk tähe pöörlemistasandi suhtes kui ka tiirlemisperiood. Häirituse mõjuga ketastest tekkivate planeetide orbiidid on kettaga sarnased. Vaatluslikult on leitud niisuguse orbiidiga eksoplaneete.

Kui planeedi kaldenurk võrreldes teiste planeetidega on suur, siis hakkab see tekitama häiritusi süsteemi liikumises. Häirituste mõjul võivad väiksemad planeedid tähesüsteemist lahkuda. Arvatakse, et väiksematel planeetidel on elu võimalikkus suurem, kuid kuna neid on häiritatud süsteemidest lihtsam eemaldada, viitab see väiksemale elu olemasolu tõenäosusele väljaspool Maad.

Märksõnad: