Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Noored tähed punastes galaktikates

Rain Kipper | 20.08.2011

Jaapani teadlased uurisid täheteket galaktikate parves CL0939+4713 ning leidsid, et vanu tähti sisaldavas parves oli üllatavalt palju noortele tähtedele viitavat valgust. Uurimuseks kasutati 4 miljardi valgusaasta kaugusel, ehk punanihkel 0.4, olevat parve.

CL0939+4713.

CL0939+4713. Panoraamülesvõte uuritud galaktika parvest. Vasakul on komposiitpilt mitmest värvifiltrist. Paremal kõrgemal on keskosa suurendus ning paramal all on märgitud punaste galaktikate kontsentratsioon. Pilt: Subaru/NAOJ.

Teadlased tegid terve parve panoraamülesvõtte. Ühe ülesvõtte tegid nad ilma filtrita ja teise vesiniku alfa spektrijoone piirkonnast. Niisugune spektrijoon tekib kui ultravioletne valgus ergastab vesinikku ja viimane naaseb madalamale energia tasemele. Niisugust ultravioletset valgust suudavad tekitada noored tähed.

Teadlased uurisid veel, missugused olid galaktikad, mis kiirgasid efektiivselt vesiniku alfa spektripiirkonnas. Üks osa neist olid punased galaktikad. Galaktika punane värvus viitab domineerivalt vanade tähtede sisaldusele.

Seega galaktika sisaldab vesiniku alfa joone poolest noori tähti ja üldise värvi poolest palju vanu tähti. Niisuguse vastuolu seletasid teadlased galaktikate ülemineku faasiga tähepopulatsioonide vahel noortest vanadeks. Alternatiivne seletus võib peituda galaktikate tolmusisalduses. Tolmul on omadus hajutada sinist valgust, mistõttu muutub tolmu läbiv valgus punasemaks, millest järeldub, et punased galaktikad pole tegelikult nii punased.

Vaatlused tehti Subaru teleskoobiga. Teadustöö on oluline galaktikate evolutsiooni uurimise jaoks.

Märksõnad: