Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Leiti võimalik põhjus, millega Kuu esi- ja tagakülje erinevuseid seletada

Rain Kipper | 05.08.2011

Teadlased uurisid, miks on Kuu esimene ja tagumine pool väga erinevad. Nad jõudsid tulemusele, et tegemist võib olla kokkupõrke tagajärjega, mis leidis aset Kuu nooruses.

Foto Kuust.

Foto Kuust. Siledam Kuu esikülg. Pilt: Casey Robbins

Kuu meile nähtav pool on madal ja tasane, kaugem pool aga mägine. Leidub erinevuseid ka keemilises koostises.

Kuu tekke teooriates on levinud versioon, et Kuu tekkis Maa kokkupõrkes Marsi suuruse kehaga. Kokkupõrke tulemusena löödi osa ainest välja, mille tagajärjel tekkis Kuu. Antud uurimuse tegijad lähtusid sellest samast teooriast. Niisuguste mudelite tulemuseks on tihti nähtus, et Kuu ei moodustu üksi, vaid ka tekib lisaks palju väiksemaid objekte.

Uuringus pakutigi, et Kuu poolte erinevus võiks olla tekkinud ühe niisuguse jääkobjektiga kokku põrkamisel. Leiti veel, et kokkupõrkava objekti mass peaks olemas umbes 1/30 Kuu massist ning kokkupõrge pidi aeglselt toimuma. Oleks kiirelt toimunud, peaks olema näha suur kraater, kuid seda ei ole täheldatud. Aeglase põrke puhul jõutakse kokkupõrkaja “määrida” väikese kihina laiali.

Et kokkupõrge saaks aeglselt toimuda, peavad objektid liikuma väga sarnaste kiiruste ja suundadega. Ühesugused kiirused saavad olla vaid sama orbiidi korral. Teadlased pakkusid välja, et algselt oli kokkupõrkaja Kuu orbiidi Lagrange punktis, ehk ühes neist punktidest, kus on võimalik liikuda samal orbiidil ilma häiritusteta. Kui Kuu orbiit natuke muutus, siis hakkas teine keha talle väga vaikselt lähenema, kuni lõpuks kokku põrkas.

Poolte erinevuste seletamiseks on olemas veel teine teooria, mis põhineb loodelistel jõududel. Kumb õige on, näitavad edasised uuringud.

Märksõnad: